Open Source

LinuxForum 2006 havde meget at byde på

Der var masser af tilbud at vælge i mellem på LinuxForum 2006. Både de mange foredrag og udstillerstandene var velbesøgt. Nogle mere end andre.

Fredag d. 3. og lørdag d. 4. marts dannede i år rammen om LinuxForum. Forummet blev for andet år holdt på Arkitektskolen på Dokøen, eftersom de tidligere faciliteter i Symbion er blevet for små. LinuxForum er populært blandt it-folk og er efterhånden en meget velbesøgt konference.

Business-dag om fredagen
Fredagen er "business-dag" og er primært udstillernes og sponsorernes dag, hvor de har mulighed for at komme og vise flaget. Business-programmet fredag består i stor udstrækning af oplæg og foredragsholdere, der diskuterer open source og åbne standarder. Blandt talerne fredag er bl.a. Simon Phipps fra Sun Microsystems, Louis Suarez-Potts fra OpenOffice.org, Wietse Venema som bl.a. har skrevet Postfix mailsystemet og været med til at lave sikkerheds relaterede værktøjer som bl.a. SATAN. Derudover har konferencen fredag besøg af Michael von Haller Grønbæk, som er en af Danmarks dygtigste advokater med speciale i it, Nicolai Petri, udviklingschef og partner i Catpipe systems A/S, Jan Hedström fra Red Hat, Gérard Meyer fra "HP Open Source & Linux Competence Centre" i Europa og mange flere. Fredag er også dagen hvor pressekonferencen "OpenOffice.org og Microsoft - slaget om fremtidens dokumentstandarder" løber af stablen. I diskussionspanelet sidder Anne Grete Holmsgård fra SF, Anders Nørskov fra Microsoft, Simon Phipps fra Sun Microsystems, Louis Suarez.Potts fra OpenOffice.org og Søren Thing Pedersen, dansk projektleder for OpenOffice.org og debatten er livlig. Den kan du læse mere om andetsteds i bladet.

MySQL 5.0 er en tilhørermagnet
Lørdag er så dagen, hvor det tekniske program finder sted. Der bliver gået helt ind til kernen af de forskellige programmer og systemer - ikke mindst i kraft af de interesserede, uddybende og tekniske spørgsmål fra tilhørerne. Lørdag kan man bl.a. vælge at høre om det meget populære Google Maps, om ADSL Optimizer eller deltage i en præsentation og demonstration af Solaris ZFS filsystemet. Man kan også høre om Samba og Windows integration eller om MySQL 5.0, hvis man er til dét. Og lige præcis MySQL 5.0 var der rigtig mange på konferencen, der gerne ville høre noget om. Foredraget foregik i et af de mindre auditorier, og det trak så mange mennesker, at det kun var to tredjedele af tilhørerne, der kunne få siddeplads. Resten måtte stå langs væggene, sidde på radiatoren eller på gulvet. Der var fyldt, og det kunne mærkes på trykket og varmen i rummet. Der var da også nogle, for hvem det blev for meget, og som ikke holdt til hele foredraget. Men mange var standhaftige.

Hygge og respekt
"GratisDNS - Opbygning og udvikling igennem tiderne" er et af de andre foredrag, man kan høre i et af auditorierne om lørdagen. Det er Peter "czar" Larsen, der er foredragsholder på denne præsentation og han fortæller os om arbejdet med GratisDNS. Ret hurtigt begynder tilhørerne i salen at stille både alvorlige men også drillende spørgsmål - på opfordring fra Peter selv - og det ender med, at foredraget nærmest tager form af en samtale i stedet for et oplæg - og det er egentligt ganske hyggeligt. Og hygge er faktisk en af de ting som holdet bag LinuxForum, har været lidt nervøse for skulle forsvinde med den størrelse, som konferencen efterhånden har fået - de behøver ikke at bekymre sig. Et af de andre foredrag, der er på lørdagens program, er Alan Cox' "The changing face of PC storage" - et foredrag der også trækker fulde huse. Den store sal på Arkitektskolen er fuldstændigt fyldt. Og man kan tydeligt mærke respekten fra salen for en af legenderne inden for Linux-verdenen, da Alan Cox bliver klappet op på podiet som start på foredraget. Alan Cox giver os en gennemgang af de enorme ændringer, der har været i hardware og applikationer siden Linux' start og fortæller os om de minusser, der stadig er på trods af udviklingen. Efter Alan Cox tager Poul-Henning Kamp over i den store sal. Poul- Henning Kamp fortæller om skudsekundet og alle de finurligheder, dét kan medbringe. Og som altid når Poul-Henning Kamp holder foredrag bliver tingene fremlagt med en hel del humor - hvilket resulterer i mange, lange og høje lattersudbrud fra salen.

Andet end foredrag
I løbet af både fredagen og lørdagen har de ca. 2700 besøgende i alt på LinuxForum også mulighed for andet end at gå til de mange foredrag. De kan f.eks. besøge en af de udstillerstande som står samlet i salen mellem de seks auditorier og den store foredragssal. I år er der 29 udstillere, der udover PROSA blandt andet favner Apple, Novell, IBM, Oracle, Sun Microsystems, MySQL og mange flere. Belært af tidligere års erfaringer har udstillerne i år taget de tekniske drenge med, så de tekniske spørgsmål fra de besøgende også kan blive besvaret. Og så har de selvfølgelig taget nogle af deres produkter med, så man kan få lov til at afprøve, hvad de kan. Og bliver man træt af at lege med it'en kan man også vælge at læse om den i stedet - Polyteknisk Boghandel sælger alverdens it-relaterede bøger med 20 % rabat på konferencen. Lørdagen på LinuxForum 2006 slutter af med middag fra 18 til 19 efterfulgt af et sidste foredrag "Perfect Data in an imperfect World" med Dan Klein. Herefter siger programmet "Beer and smalltalk".