Illustration: Gitte Skov
"Linux er en kræftsvulst som klæber sig til alt hvad den rører." Den bombastiske udtalelse kom fra Microsofts daværende nummer to, Steve Ballmer, som siden da har sat sig i software-gigantens chefstol. Ordene, som blev fremsat i et avisinterview i 2001, sigtede til den open source-licens som Linux-projektet benytter, den såkaldte GPL. Licensen betyder at al kode, som bygger videre på GPL-kode skal udgives på samme præmisser, som er at alle ændringer i koden skal være tilgængelige for alle. Hvis man ændrer i GPL-kode skal man altså offentliggøre sit arbejde og stille det til rådighed for andre - en situation der er gældende for mange kommercielle firmaer, som f.eks. den danske elektronikproducent KISS.
Hurtig fremspoling til en kold og våd januardag i 2008. På et kontor i Tuborg Havn har Microsoft sat 30 udviklere stævne til et møde om open source og Microsoft. Mødet skal være med til at signalere ny åbenhed over for open source-miljøet. I de seneste par år har Microsoft taget en lang række initiativer inden for open source, som meget forudsigeligt er mødt af bred skepsis fra den anden lejr.
Blandt initiativerne er portalen Port25, som er talerør for Microsofts Open Source-Software Lab. Dette projekt beskæftiger sig med at skabe interoperabilitet imellem produkter fra de to verdener. Open Source Software Lab har 40 forskellige Linux-systemer kørende for at teste kompatibilitet imellem dem og Windows. Laboratoriet kigger også på hvorledes produkter som Java-applikationsserveren JBoss og CRM-produktet SugarCRM kan afvikles bedre oven på Microsofts serversystemer.
Et andet initiativ er kode-portalen Codeplex, der ligesom den kendte portal SourceForge lægger ryg til open source-projekter. I modsætning til SourceForge og ærkerivalen Googles kode-portal kan Codeplex byde på nemmere integration med Microsofts udviklingsværktøjer som Visual Studio.
Åben sovs på Microsoft-flasker
For Jasper Boisen fra Microsofts danske afdeling, som leder mødet i Tuborg Havn, handler interessen for open source i sidste ende om kølige kontanter. Fra hans synsvinkel kan open source-udviklerne lige så godt basere deres produkter på Microsofts infrastruktur som på Linux eller andre open source-platform. Det budskab har giganten ikke været god til at få igennem, erkender han. Firmaet har ikke været gode nok til at forklare, at Microsoft og open source kan leve sammen. Det er Microsofts ansvar, og det vil ændre sig i fremtiden, siger Jasper Boisen.
Flere af deltagerne på mødet pegede på, at der er kulturforskelle mellem udviklere som skriver til Microsofts platforme, og dem der skriver til rene open source-platforme som LAMP - der er kombinationen af Linux, webserveren Apache, databasen MySQL og sprogene PHP, Perl og Python. På mødet i Hellerup udtrykker Mads Kristensen, som står bag blog-værktøjet BlogEngine.NET, sig på denne måde:
- Net-udviklere skal have et lille spark bagi for at komme i gang med open source-udvikling, selvom der er meget interesse.
En anden deltager på mødet fortæller, at C#-programmører hellere vil spille squash, når de holder fri, i modsætning til PHP- og Linux-miljøet.
Net-udviklere går hjem klokken 16.30, som det formuleres.
Mistænksomhed på begge fronter
Niels Hartvig står bag enmandsfirmaet Umbraco, som vel at mærke ikke beskæftiger sig med skruenøgler, men derimod med et open source-baseret CMS-system af samme navn. Umbraco benytter en model, hvor kernen i produktet udgives som open source under den såkaldte MIT-licens.
Brugerfladen i Umbraco er freeware men ikke open source. Systemet bygger på .Net-platformen og har en hel del år på bagen.
I starten var det svært for Niels Hartvig at have en dialog med Microsoft. Umbraco benyttede tidligere den forkætrede GPL-licens, og det gav kold luft imellem parterne. Men der var også skepsis fra den anden kant: I open source-miljøet er der også mange, som synes, det er mærkeligt at basere open source-produkter på Microsofts platform, fortæller Niels Hartvig. I dag er hans produkt en succes med mange tusinde installationer over hele verden.
Deltagerne på mødet efterlyste også en åben infrastruktur, så det er muligt at benytte editoren VI eller Javas build-værktøj Ant i stedet for Microsofts værktøjer. Microsofts verden opleves stadig af mange som lukket om sig selv.
Når fjenden bliver en kær ven
Lederen af Port25, Sam Ramji, forestiller sig at Microsoft kan blive en "WAMP"-platform, hvor Linux er udskiftet af Windows, og hvor open source-programmer integrerer sig med SQL Server og Active Directory.
- Efter hvad jeg har hørt det sidste års tid vil PHP på Windows Server 208 blive meget populært, siger han til PROSAbladet.
Virtualisering er et område, hvor Microsoft gerne vil spille med, og her er interoperabilitet vigtigt.
Microsoft har også indgået en lang række aftaler med open source-selskaber, så som Novell. Her er sigtet også interoperabilitet, men den garvede Microsoft-kommentator Mary Jo Foley peger på, at det også handler om at få Linux- og open source-leverandører til at underskrive patent-licenser, som støtter op om Microsofts rettigheder. I oktober måned sidste år var Steve Ballmer ude med riven efter den ledende Linux-producent Red Hat, med anklager om at Linux benytter hele 235 patenter, som Microsoft ejer. Red Hat og Ubuntu har afvist at indgå aftaler som dem Novell og andre har skrevet under på.
Open Source