Open Source, Systemudvikling og systemer

Open source giver bedre kode

Netflix har siden 2011 konsekvent lagt sine native cloud microservices ud som open source. Firmaet får højere kvalitet og udviklerne bedre jobmuligheder.

I 2011 begyndte Netflix-folkene at lægge en række microservices, der udgør deres native cloud-platform, ud som open source. Det var der flere gode strategiske grunde til, men for Adrian Cockcroft, en af arkitekterne bag Netflix' open source-strategi, kom den nok største positive effekt fra en lidt overraskende kant.

– Hvis man beder udviklerne om at lægge deres kode ud som open source, vil de arbejde dag og nat for at lave god kode. Ingen projektleder eller produktchef er så hård en dommer som ens fagfæller, så offentliggørelse af kode er vejen til høj kvalitet. Det var uventet for mig, men det viste sig rent faktisk at være den måske største gevinst ved at gå open source.

Adrian Cockcroft mener helt generelt, at open source-miljøet har udviklet sig på en måde, så det i dag er der, man finder de bedste udviklere og den bedste kode. 

GitHub er dit CV

Ud over tilfredsstillelsen ved at producere god kode kan open source for udviklerne være vejen til bedre jobmuligheder.  

– Specielt i South Bay-området i Californien, hvor mange af verdens største softwarehuse holder til, er din GitHub-konto efterhånden blevet dit CV. Hvis en udvikler er til jobsamtale, vil et af de første spørgsmål til jobansøgningen ofte være: Hvad er dit GitHub-id, fortæller Adrian Cockcroft og fortsætter:

– På GitHub har arbejdsgiverne en helt konkret dokumentation for, hvad udviklerne har bygget, og hvilke projekter de har bidraget til. Derfor er det i dag et virkeligt stærkt værktøj i forbindelse med jobsøgningen.

Teknologi-PR

Netflix er til sammenligning med mange af naboerne i South Bay en lille virksomhed. Så når man skal konkurrere med Google, Facebook, LinkedIn, Apple og eBay om de bedste udviklere, skal man skærpe sin profil.

– For at få fat i de allerbedste udviklere er det vigtigt for Netflix at positionere sig som en technology leader i skyen. Så rent strategisk var der et stort element af teknologi-PR forbundet med at gå open source, og i sig selv var det nok til at retfærdiggøre projektet, siger Adrian Cockcroft.

Netflix var tidligt fremme på open source-fronten, men en hurtig søgning afslører, at virksomheder som Facebook, IBM, Twitter og LinkedIn i dag også har en virksomhedskonto på GitHub.

Fremtidssikring af platformen

Netflix havde også en mere langsigtet plan med at vælge open source-vejen. 

– Hvis man bygger en platform, er det vigtigt, at der er andre, som vælger at benytte samme platform og dermed skaber det økosystem, der kan fremtidssikre platformen. Hvis man blot udvikler en platform til eget brug, risikerer man på et tidspunkt at skulle betale prisen for at skifte til den platform, som er blevet den dominerende, forklarer Adrian Cockcroft.