CSC’s ledelse siger, at det skyldes, at de aflønnes alt for højt og at virksomheden derfor ikke er konkurrencedygtig. Alligevel har de under forhandlingerne afvist alle forslag fra PROSA/CSC, som ellers kunne reducere omkostningerne betragteligt. De har end ikke villet forhandle om dem. De har fremlagt krav, som samlet set repræsenterer en lønreduktion på mindst 30% samt fjernelse af den eksisterende tryghedsaftale og desuden vores mulighed for at følge med i, om overenskomsten overholdes.
Efter præsentation af kravene, varslede CSC lockout.
Historisk har PROSA/CSC været et flagskib for PROSA og for it-faget sammen med PROSA/SAS. Det er rigtigt, at der er gode vilkår. Men det er ikke rigtigt, at det skiller sig så langt ud fra branchen i øvrigt, som CSC påstår. Og det er lykkedes PROSA at sikre, at vilkårene fra disse overenskomster har haft indflydelse på vilkårene i store dele af faget.
Aftalen om rådighedsvagt er et af eksemplerne. Det er den, vi tager udgangspunkt i, når vi foreslår rådighedsvagtaftaler for virksomheder, som ikke har overenskomst. Og det lykkes i nogen grad at komme igennem med den.
På lønniveauet har CSC også været med til at sætte standarden, men det er ikke rigtigt, at de er så langt forud, at forbindelsen til branchen er brudt.
PROSAs lønstatik har et virksomhedsindex. Her kan man finde de to dele af PROSA/CSC, der er varslet lockout mod. De ligger på en 10. og 11. plads ud af 50 virksomheder eller med et virksomhedsindex på 106,21 og 108,19. Det vil sige, at de ligger henholdsvis 6,21% og 8,18% over gennemsnitslønnen. Tallene er fra sidste års lønstatistik. Tallene skal holdes op imod, at de systemer, der udvikles og køres drift på, er blandt de største og mest komplekse blandt it-systemer i Danmark.
Til gengæld ser vi jo i faget, at mange af vore virksomheder opkøbes af multinationale selskaber, som ønsker ens standarder i hele verden. Og de ønsker ikke overenskomster, som betyder, at de skal forhandle væsentlige spørgsmål med de ansattes repræsentanter i stedet for bare at bestemme selv.
Det er vores oplevelse af forløbet, at det er dette sidste, som står langt over ønsket om lønreduktion.
Konflikten vedrører umiddelbart de to af tre overenskomster, som PROSA har med CSC. De to overenskomster omfatter knap 800 ud af CSC’s mere end 2000 ansatte.
Det er indlysende, at PROSA/CSC i en situation, hvor der kan forventes fyringer, ikke kan sige ja til at fjerne en tryghedsaftale, mens de øvrige medarbejdere fortsat har en. Det vil jo ganske enkelt betyde, at det vil skævvride beslutningsprocessen om, hvem der skal afskediges, fordi det ganske enkelt vil være billigst af vælge dem uden en tryghedsaftale.
PROSA/CSC er derimod enig i, at der er uhensigtsmæssigheder i tryghedsaftalen, som de har været villige til at forhandle. Men det er blevet pure afvist – kravet har ultimativt været, at den skulle væk.
CSC’s krav:
• Væk med tryghedsaftalen
• Bortfald af lønskala og automatisk lønregulering - indførelse af individuel lønfastsættelse
• Indførelse af funktionsløn med arbejde i op til 45 timer i gennemsnit over 8 uger uden kompensation
• Lønreduktion med 10%
• Øget effektiv arbejdstid – afspejlet i krav til forringelser omkring frokostpause, seniorordning, fridage, kompensationer mv.
• Hertil kommer en række krav, som skal svække fagforeningens mulighed for kontrol med, at overenskomsten overholdes
Listen af krav fra CSC er slet ikke udtømmende, men repræsenterer en stor del af CSC’s krav.
Hvad gør PROSA/CSC
PROSA/CSC vil selvfølgelig ikke sidde stille og se på dette frontalangreb. De har arbejdet nøje med at udtage en mindre, men væsentlig gruppe til strejke. Strejkevarslet, som omfatter 40 personer afsendes fredag og kan træde i kraft den 28. februar.
Hvad kan du gøre
Vi håber, at du vil støtte PROSA/CSC i kampen ved at være opmærksom på, at der ikke placeres opgaver i din virksomhed, som normalt udføres af de lockoutede på CSC. Hvis du har snitflader til CSC, hører vi gerne fra dig, så du også kan sikre dig, at du ikke modtager opgaver, som er udført af lockoutbrydere.
En ting kan vi være sikre på: Hvis det lykkes for CSC at komme igennem med alle disse forringelser, vil det kun være startskuddet til en vendetta mod arbejdsforholdene i faget.
Følg med i pressen og på prosas hjemmeside
PROSA har indrettet et særligt sted på webben til oplysninger om konflikten.
Vi gør opmærksom på, at Ekstabladet på nationen.dk har afstemning om sagen. Vi opfordrer dig til at gå ind og giv din mening til kende der og opfordre andre til at gøre det samme.
I dag CSC – i morgen dig
Mange kampklare hilsner
Niels Bertelsen og Hanne Lykke Jespersen
Formand og næstformand i PROSA