Ansættelsesforhold, Arbejdsmarkedet, Outsourcing, offshore

PROSA: Behov for gennemgribende kontrol med opholdstilladelser

Pressemeddelelse udsendt den 20. april, 2010 i anledning af politianmeldelsen af it-virksomheden CSC foretaget af Udlændingeservice:

 

Udlændingeservice politianmelder nu CSC  til Københavns Politi på grund af mistanke om, at it-virksomheden beskæftiger udenlandske ansatte i strid med de danske regler og har givet myndigheden forkerte oplysninger. Men de tyve anmeldte sager, som PROSA har set,  er kun toppen af isbjerget, mener PROSA - Forbundet af It-professionelle.

Baggrunden for anmeldelsen fra Udlændingeservice er begrundet mistanke for beskæftigelse af udlændinge i strid med de fastsatte betingelser og for afgivelse af urigtige oplysninger til en offentlig myndighed jf. straffelovens paragraf 161 og 162. Udlændingeservice beder nu Københavns politi om at foretage en nærmere undersøgelse, fordi CSC under strafansvar i har afgivet forkerte oplysninger til Udlændingeservice om arbejds- og lønvilkår for udstationerede indiske it-specialister i Danmark.

Den aktuelle politianmeldelse er den seneste udvikling i den såkaldte ”Inder-sag”, hvor DR-journalisten Jesper Tynell og PROSA  igennem flere måneder har afdækket slavelignende forhold for indiske it-specialister udstationeret i Danmark.

Kun toppen af isbjerget

Hanne Lykke Jespersen, forbundssekretær i PROSA, vurderer, at politianmeldelsen kun er toppen af isbjerget.

-  Der er mere end 200 lignende sager, hvor CSC har fået opholdstilladelse til de udstationerede indere på forkert grundlag, konstaterer hun. 

Politianmeldelsen af CSC  kommer næsten fire måneder efter, at PROSA anmeldte ulovlige forhold i virksomheden til Udlændingeservice. Anmeldelsen blev dengang ignoreret af Udlændingeservice, indtil Danmarks Radios P1 Orientering satte fokus på problemet i en række udsendelser.

- Politianmeldelsen aktualiserer en række spørgsmål omkring omhyggeligheden af den kontrol, Udlændingeservice udfører, mener Hanne Lykke Jespersen fra PROSA, der efterlyser en bedre indsats hos Udlændingeservice.

- Det kan undre meget, hvorfor dette først kommer frem længe efter, at vi har dokumenteret denne sag. Hvorfor har Udlændingeservice ikke opdaget dette tidligere, og i det mindste, når der er søgt om forlænget opholdstilladelse. De har ganske enkelt svigtet deres myndighedsansvar, siger Hanne Lykke Jespersen og fortsætter:

- Udlændingeservice har foretaget kontrol hos CSC af 38 indiske arbejdsforhold. Der er i ingen af tilfældene betalt den skat, som var oplyst fra CSC som baggrund for opholdstilladelsen.  

 

Behov for gennemgribende tjek

PROSA vil presse på for at få en gennemgang af samtlige opholdstilladelser til arbejde i Danmark - i første omgang for 2009. Forbundet tror nemlig ikke kun det er CSC, som ikke har overholdt lovgivningen.

- Kontrollen har siden indførelsen af positivliste og beløbsordningen været næsten ikke eksisterende. Det har arbejdsgiverne vidst og det er vores indtryk, at det slet ikke kun er CSC, som har omgået lovgivningen på dette område, siger Hanne Lykke Jespersen.
- Der er desuden behov for en opstramning også i den enkelte kontrol for at sikre, at arbejdsgiverne  betaler korrekt. For eksempel skal arbejdsgiveren betale feriepenge til de udenlandske it-specialister, men Udlændingeservice tjekker konsekvent ikke dette. I PROSA er det vores indtryk, at det er udbredt, at der ikke betales feriepenge.
- Fremadrettet vil vi fortsat arbejde for at få ændret udlændingeloven, så den reelt bliver et værn mod social dumping - ikke kun i ord, men også i praksis, understreger Hanne Lykke Jespersen.


Yderligere informationer: Kontakt Hanne Lykke Jespersen, PROSA, Tlf: 28881247, mail: hlj@prosa.dk. Find baggrundsinformationer om Indersagen via www.prosa.dk/inder.

PROSA – Forbundet af It-professionelle organiserer 13.000 it-professionelle i Danmark.