PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Andre aflønningsformer, Arbejdsmarkedet, It og samfund

Regeringens skattepakke er et tilbageslag for it-Danmark

Kommentar: Når regeringen nu vil pålægge danskerne en ny multimedieskat, kan det betyde et farvel til det arbejdsgiverbetalte medarbejderbredbånd, som har været en væsentlig drivkraft i udviklingen af en dansk it-infrastruktur.

Planerne om at indføre en multimediebeskatning på bredbånd og fri telefon med den hensigt at skaffe staten mellem 1,2 og 1,3 milliarder kroner om året i fem år kommer til at hæmme udbredelsen af den digitale infrastruktur.


For den enkelte borger betyder det en udsigt til en ny årlig beskatning på 5.000 kroner for arbejdsgiverbetalt internetforbindelse, computer og telefon.

Hjælpemidler, som hidtil ikke i praksis har været beskattet for den enkelte. Den beskatning vil gøre det langt mindre attraktivt for den enkelte at få en hjemmearbejdsplads.


Udspillet bliver dermed særligt mærkeligt, fordi brugen af andre værktøjer i forbindelse med hjemmearbejde ikke beskattes. Man kan stadig arbejde hjemme med en bærbar, papir, blyant og printer, men så snart du ønsker at sende noget over internettet, skal du betale for det.

 

Klodset blokering af Danmark som førende it-nation

Multimedieskatten spænder dermed på ganske uelegant vis ben for regeringens tidligere udmeldinger om, at vejen til at blive verdens førende it-nation går gennem en udbygget infrastruktur, som er baseret på hurtige internetforbindelser. Og det var faktisk essensen i det budskab, som videnskabminister Helge Sander afleverede i pressen så sent som i dag.


Derfor er det på sin plads at spørge, om den nye multimediebrandskat overhovedet er udtryk for en gennemtænkt og koordineret indsats. Eller om der snarere er tale om et hovedløst forsøg på at medfinansiere en skattereform på et område, som spiller en afgørende rolle i den nødvendige digitalisering af Danmark. Alt peger på det sidste.


Desuden vil regeringens mål om CO2-reduktion heller ikke blive understøttet af en beskatning af hjemmearbejdspladser, da det vil medføre færre hjemmearbejdsdage og dermed større belastning af de fysiske transportveje.


PROSA opfordrer til at lade den sunde fornuft råde. Hvis Danmark skal gøre sig håb om at være blandt fremtidens førende it-nationer, er en udbygget og velfungerende it-infrastruktur afgørende. Derfor skal regeringen droppe planerne om den bagstræberiske multimedieskat.