'Hvorfor gå over åen efter vand' lyder et gammelt ordsprog, og hvorfor skrive webbrugerflader i alt muligt andet end Javascript, når sproget nu kan en hel del på egen hånd.
Det synes at være mottoet for open source-frameworket Qooxdoo, der ligesom Google Web Toolkit og andre miljøer vil gøre det nemmere at skrive webgrænseflader.
På konferencen Open Source Days i foråret fortalte Tobias Oetiker om Qooxdoo. Han er blot en almindelig bruger, som er begejstret for miljøet.
– Jeg plejede at lave små scripts til mine webapplikationer, som ikke så alt for perfekte ud. Med Qooxdoo kan jeg lave brugerflader uden meget mere besvær end i gamle dage, og folk bliver imponerede.
Qooxdoo udnytter, at Javascript har stærke evner inden for metaprogrammering. Det gør det muligt at kode på en måde, som nærmest ligner Java. I Qooxdoo er det muligt at bruge objektorienterede elementer som mixins, statiske felter, abstrakte klasser, bindings og meget mere. Brugerfladen programmeres på samme måde, som almindelig GUI-programmering gøres i objektorienterede miljøer.
Webapplikationen lever sit liv i browseren og henter kun data, intet andet, fra serveren. Det er en stor fordel i forhold til serverbaserede teknologier som PHP, ASP og JSP, mener Tobias Oetiker.
– I f.eks. PHP er der et split mellem, hvad der foregår på server og i browser. Det er serveren, der skal holde styr på, hvad der bliver vist, og forberede den næste side. Hvis der er mange brugere, bliver det svært. Men hvis du i modsætning hertil skriver noget, som befinder sig ved siden af brugeren, så er det langt nemmere, og når webapplikationen har brug for noget fra serveren, kan den gå tilbage og bede den om det. Programmeringsopgaven er nemmere, fordi applikationen er tættere på brugeren, i stedet for at fjernstyre det fra serveren.
Open Source