Prosabladet har bedt otte it-professionelle om at svare på, hvilken personlig erfaring fra deres arbejdsliv de tager med sig fra 2020. Og hvad der bliver it-fagets største udfordring det kommende år.
Hvilken personlig erfaring fra dit arbejdsliv tager du med dig fra 2020 ind i 2021?
Nu har der jo været zombie-apokalypse i år, og en del af udfordringen har været at navigere i den. Jeg startede på en postdoc i data science i marts og havde glædet mig til konferencer, seminarer og uformelle fagsnakke over en øl. Derfor arrangerede jeg et mindre arbejdsrefugium i sommerhus med et par kolleger. Det vil jeg prøve at stable på benene igen.
Hvilket emne, trend eller diskussion inden for it vil – set fra dit it-faglige perspektiv – komme til at præge 2021?
Jeg tror, at gennemsigtighed i AI-algoritmer og den data, der bliver brugt, bliver endnu vigtigere, jo mere de kommer i drift rundt omkring i samfundet. Desuden kommer der mere fokus på at få programmering ind i folkeskolen. Det bør være en del af den almene dannelse, og det har flere fået øjnene op for. It er jo det klister, der får vores hverdag til at hænge sammen, så alle bør have et minimumskendskab til, hvad der foregår i baglokalet.
Hvad vil i dine øjne blive it-teknologiens største udfordring det kommende år?
En mangfoldighed af folk, der kan skabe kode og teknologi. Det er vigtigt, fordi meget succesfuld teknologi bliver skabt i legen og mødet med den underlæggende kode og teknologi – ikke bare via en rekvirering eller et it-projekt. Også udviklingen af gennemsigtige automatiserede systemer, som bliver en større del af vores dagligdag. Det er vigtigt at vide, hvorfor algoritmerne klassificerer (dig), som de gør, og hvordan man kan ændre uønskede bias.
Hvad er dit nytårsønske på dit eget it-felt i 2021?
Jeg vil gerne se et seriøst arbejde for at få større diversitet ind i it-branchen og en demokratisering af teknologiskabelsen bredt i samfundet.