PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

It og samfund

2021: Tænk sikkerhed - hele tiden

Bjarke Alling er bestyrelses­formand for it-virksomheden Liga, medlem af hovedbestyrelsen i IT-Branchen og formand for den private del af det nationale Cybersikkerhedsråd.

Prosabladet har bedt otte it-professionelle om at svare på, hvilken personlig erfaring fra deres arbejdsliv de tager med sig fra 2020. Og hvad der bliver it-fagets største udfordring det kommende år.

Hvilken personlig erfaring fra dit arbejdsliv tager du med dig fra 2020 ind i 2021?

Lad os tage fat i elefanten i rummet med det samme: Corona. Fra fysiske møder til 100 procent virtuel på få uger. Virtuelt kræver mere mentalt, men er også effektivt på en ny måde, som vi kan drage nytte af fremover.

Hvilket emne, trend eller diskussion inden for it vil – set fra dit it-faglige perspektiv – komme til at præge 2021?

Det største problem for tiden er ransomware. Mange gør deres bedste og bliver alligevel et offer for disse skrupelløse angreb. Konsekvenserne er store. Udover ransomware bekymrer det mig at se de mange forsøg på phishing og smishing mod almindelige danskere. Det nedbryder tilliden til det digitale og skaber en dyb cyberangst.

Hvad vil i dine øjne blive it-teknologiens største udfordring det kommende år?

Udfordringen bliver at finde den rette balance mellem alle fordelene ved digitalisering kombineret med en grundrespekt for privatliv og et vedvarende fokus på styrket sikkerhed. Jeg har tidligere talt om, at i årtiet med nullerne blev internettet for alvor rullet ud, i tierne blev det mobilt, og her i tyverne skal vi så gøre det sikkert. Vi skal mentalt indstille os på, at den ny normal kræver, at vi tænker sikkerhed – hele tiden. Gør vi ikke det, vil andre handle på vores vegne, men mod vores interesser.

Hvad er dit nytårsønske på dit eget it-felt i 2021?

En ny, god, solid og national cyberstrategi for hele landet. En strategi, som også sikrer, at almindelige danskere, virksomheder – store som små – og hele den offentlige sektor får vigtige og motiverende initiativer, som øger sikkerheden og gør os alle så robuste, at vi ikke bare lukker hullet, men at vi kommer på forkant af cybertruslen.