Datakommunikation/telefoni, Internet

Browseren ved, hvor din router bor

De nye geolokationsmuligheder i HTML5 gør det muligt at bestemme brugerens position. Det fungerer også uden GPS. Hvis pc'en har wi-fi, kan Firefox bestemme positionen ned til få meter. Hemmeligheden bag er, at Google ved, hvor din trådløse router bor.

Blandt de mange spændende nyheder i den kommende HTML5-standard, der er under gradvis udrulning, er muligheden for at bestemme brugerens position via Javascript. Den oplagte anvendelse er at vise brugerens position på et kort, og den funktion findes allerede på Google Maps. Det overraskende er, at positionsbestemmelsen også fungerer uden GPS-tjeneste i brugerens pc. I hvert fald hvis pc'en er udstyret med wi-fi og befinder sig i et byområde.
Google har nemlig opsamlet information, som sammenknytter unikke data fra åbne trådløse netværk med geografiske data. Det er det trådløse adgangspunkts såkaldte MAC-adresse, som Google har sat sammen med koordinaterne. En MAC-adresse er et unikt serienummer, som alle Ethernet-netværkskort er udstyret med.

Hemmeligstemplet logningsmetode

Præcis, hvordan det er foregået, ved kun Google, men flere, såsom sikkerhedseksperten Dan Kaminsky, gætter på, at det er sket i forbindelse med indsamling af billeder til Google Street View, hvor Googles kamerabil med en fintfølende antenne har kunnet noteret MAC-adresser fra de omgivende wi-fi-netværk. Der findes andre tjenester, der tidligere har anvendt samme teknologi, såsom Skyhook, der benyttes i den norske browser Opera.

Kontroversiel dataindsamling

Indsamlingen af wi-fi-data er ikke forløbet uden sværdslag. I Tyskland greb myndighederne ind og beslaglagde Googles diske. Ifølge de tyske myndigheder viste det sig senere, at Google ikke bare havde gemt netværkens MAC-adresser, men også havde fået en bid af brugernes trafik med i købet, som i visse tilfælde også indeholdt fortrolige oplysninger samt e-mail. Også i Sydkorea har myndighederne for nylig beslaglagt data fra Google. Det var tidligere i år ikke muligt for Prosabladet at få en kommentar fra det danske datatilsyn.

 

Præcision på fem meter

Når Firefox 3.6 bestemmer brugerens position på pc'er med wi-fi og uden GPS, sker det ved at opsamle oplysninger fra pc'ens wi-fi-modtager om de omgivende netværks MAC-adresser samt sendestyrke. Disse oplysninger sendes i JSON-format til Googles geotjeneste, der sender en omtrentlig position tilbage (se eksempel 2). I vores eksempel klarer wi-fi-bestemmelsen sig med en præcision på fem meter.
Mens det kan give en underlig fornemmelse i maven at vide, at beliggenheden af routeren inde i klædeskabet findes i Googles databaser med offentlig adgang, så betyder wi-fi-bestemmelsen dog også, at webapplikationer, som udnytter enhedens geodata, får langt bredere anvendelse end kun enheder, som har GPS til rådighed.
Geolocation-API'et er i øjeblikket understøttet i Firefox 3.6, Opera og Safari på Iphone. Andre browsere forventes at følge efter snart.

Cookie-samtykke