PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Arbejdsløshed, Arbejdsmarkedet

Coronakrisen mildere end frygtet

PROSAs medlemmer går ikke fri af coronakrisen, men er mildere ramt af ledighed end andre fagområder

Coronakrisen har ikke ramt PROSAs medlemmer så hårdt, som den har ramt andre fagområder. Det viser de nyeste ledighedstal for PROSAs medlemmer.

I april måned var 5,2 procent af PROSAs medlemmer ledige, og det er den højeste ledighed siden 2014, hvor ledigheden lå på 5,34 procent. I april sidste år var ledigheden på blot 4,04 procent.

Det er ifølge Michael Tøttrup, der er ledelseskonsulent i PROSA, en direkte følgevirkning af coronakrisen.

”Vi har generelt udsving i starten af året, hvor dimittender bliver ledige efter uddannelse. Det er helt normalt. Men ledigheden begynder typisk at falde i marts og april måned. Det er ikke sket i år,” siger Michael Tøttrup.

Rammer ikke kun dimittender

Selvom de nyuddannede giver statistikken en mindre rutsjetur i starten af året, så er der også en stor andel af fuldtidsbeskæftigede, der har fået en opsigelse under coronakrisen. Ca. halvdelen af merledigheden kan tilskrives fuldtidsforsikrede medlemmer.

Sammen med de unge dimittender er det de unge mellem 25 og 29 samt de 45-49-årige, der trækker statistikken op. De unge 25-29-årige havde i april en ledighed på 10,13 procent. I 2019 var der 7,98 procent ledige i samme periode. De 45-49-årige havde 2,14 procent ledige i april 2020, men kun 1,64 i april 2019.

Det er kun aldersgruppen 60-65-årige, der umiddelbart går fri af krisen med en meget lille stigning fra 2,73 procent til 2,79 procent i april 2019 og 2020.

Andre brancher hårdere ramt

Det nyeste notat fra Danske A-kasser viser, at mange andre fagområder er hårdere ramt end it-området. Notatet viser stigningen i antallet af ledige fra 11. marts til 1. april, og i den periode har især El-fagets A-kasse og Lærernes A-kasse oplevet en voldsom stigning af ledige. Henholdsvis 132 procent og 81 procent.

Notatet fra Danske A-kasserviser også, at man må forvente en yderligere stigning i den generelle ledighed. Mange tidligere ansatte med tre og seks måneders opsigelsesvarsel fremgår endnu ikke af statistikken.