PROSA holder lukket i dagene mellem jul og nytår
Har du spørgsmål til juridisk medlemsservice, kan du sende en mail til faglig@sikker.prosa.dk
Vi besvarer indkomne mails den 27. og den 30. december, ml. kl. 9-15.
Har du spørgsmål af hastende karakter, kan du kontakte os telefonisk på 33 364141 (+ tryk 1) i samme tidsrum.

Embedsmænd forringer optjening af dagpenge

Dagpengeforliget, som i oktober måned blev indgået bare 3 dage efter at Dagpengekommissionen kom med deres anbefalinger, er nu bearbejdet af embedsmændene og omsat til et udkast til lovforslag.

Og de har ikke ligget på den lade side.

Dagpengeforliget løste i forvejen ikke problemet for de tusindvis, der mister dagpengeretten. Man fastholdt, at det skulle tage et år at optjene dagpengeretten.

Men når vi ser udkastet, kan vi se, at det vil vare mindst 13 måneder, hvis man altså tillader sig den luksus, som man har ret – og nogen gange pligt – til at afholde. Ferien tæller nemlig de facto ikke med. Denne implementering rammer alle. Selv om man har ferie med løn, vil det nemlig først slå igennem i andet ansættelsesår. Men der er flere ting, der ikke tæller med i din dagpengeret. Har du, mens du var ansat, været på kursus og modtaget voksenuddannelsesstøtte tæller dette ikke længere med, når indkomsten opgøres.

Det samme gælder, hvis du har haft orlov for at passe en nærtstående døende, eller hvis du får tabt arbejdsfortjeneste for eksempelvis at passe dit barn med alvorligt handicap. Du sparer måske samfundet for en institutionsplads, men selv bliver du straffet.

Indkomsten vurderes i forhold til mindstelønnen på det tidspunkt, man bliver arbejdsløs. Men pengene er jo optjent tidligere. Derfor vil også dette betyde, at man ikke på et år kan tjene, hvad der svarer til mindstelønnen for 37 timer i 52 uger. Det er nemlig kravet for at kunne opnå dagpengeret.

PROSA har afgivet høring vedrørende lovforslaget. Du kan se det her. Der er mange andre problemer i implementeringen.