Hvis din arbejdsgiver bliver opkøbt af en anden virksomhed, vil der oftest være tale om en virksomhedsoverdragelse. Det er dog ikke nødvendigvis hele virksomheden, der skal opkøbes, før der er tale om en virksomhedsoverdragelse.
Det kan også være, at det kun er din afdeling, hvor kunderne og produktet bliver købt af en anden virksomhed, sådan at den økonomiske enhed, som din afdeling udgjorde stadig bevares.
For de fleste IT-folk er det overtagelsen af arbejdskraften og kunderne, der er afgørende for, om der er tale om en virksomhedsoverdragelse, hvor det i andre virksomheder er overdragelsen af selve inventaret eller driftsmateriellet, der afgør, om der er tale om en virksomhedsoverdragelse.
Så selvom den nye virksomhed ikke overtager andet end medarbejdere, der varetager en specifik aktivitet, kan det stadig være en virksomhedsoverdragelse, hvis den nye virksomhed overtager en betydelig del af de ansatte, der varetog den aktivitet, som er blevet overdraget.
Ved en virksomhedsoverdragelse betyder det, at du som ansat har nogle rettigheder, som følger af loven.
Når du bliver virksomhedsoverdraget, betyder det f.eks., at dit ansættelsesforhold fortsætter, og det er derfor vigtigt at holde øje med, om din anciennitet også følger med over hos din nye arbejdsgiver. Den har nemlig betydning for, hvor langt dit opsigelsesvarsel er, om du har krav på en saglig begrundelse for opsigelsen og om du har ret til en godtgørelse for langvarig ansættelse.
Det er ikke kun din anciennitet, der er værd at holde øje med. Du må ved en virksomhedsoverdragelse ikke stilles ringere hos din nye arbejdsgiver, og selvom du ikke nødvendigvis kan forvente at få præcist de samme lønvilkår hos din nye arbejdsgiver, så skal du have tilsvarende vilkår.
Opsigelse?
Så selvom lønnen ikke nødvendigvis 1:1 er den samme, så kan det være, at du får en højere pension i den nye virksomhed og derfor på bundlinjen er stillet tilsvarende som hos din tidligere arbejdsgiver.
Det er derfor vigtigt, at du får en ny kontrakt og tjekker den igennem, hvis du bliver virksomhedsoverdraget. Det er naturligvis også noget, du kan få hjælp til at PROSA, ligesom vi også kan hjælpe med at vurdere, om der er tale om en virksomhedsoverdragelse eller ej.
Når der sker en virksomhedsoverdragelse, så må din nye arbejdsgiver ikke opsige dig med begrundelsen, at du er blevet virksomhedsoverdraget. Der er dog desværre ikke noget til hinder for, at du kort efter overdragelsen kan blive opsagt, når din nye arbejdsgiver har haft mulighed for at danne sig et overblik over de nye medarbejderes kompetencer og dermed, om der er flere medarbejdere end der er behov for i forhold til arbejdsopgaverne.
Hvis du i forbindelse med, at du og dine kolleger bliver overdraget til en ny virksomhed, bliver mødt med en ny ansættelseskontrakt, hvor det fremgår, at din anciennitet først regnes fra din første arbejdsdag i den nye virksomhed, så bør du spørge ind til det.
PROSA har før oplevet, at en gruppe medarbejdere er blevet ansat i en ny virksomhed uden, at hverken den tidligere eller nye arbejdsgiver har ville anerkende, at der er tale om en virksomhedsoverdragelse.
Når først kontrakten er underskrevet, betyder det, at du ikke længere har ancienniteten fra dit nuværende job med, og derfor kan du være så uheldig, at du begynder forfra på en prøvetid med de 14 dages opsigelsesvarsel fra arbejdsgivers side i stedet for det opsigelsesvarsel, du allerede har optjent.
Ny kontrakt?
Det er også set, at en ny kontrakt ikke samtidig betyder, at du er opsagt og fritstillet fra din tidligere arbejdsgiver og dermed har mulighed for at tjene dobbelt løn i ”opsigelsesperioden”, men at du i stedet enten selv bliver bedt om at opsige din nuværende stilling, og hvor din arbejdsgiver af deres hjertes godhed godt kan acceptere, at du fratræder med et kortere varsel end en måned til månedens udgang, du ellers har efter funktionærlovens regler, når du selv siger op. Det betyder, at du afhængigt af dit varsel kan gå glip af adskillelige måneders dobbelt løn udover tabet af dit opsigelsesvarsel.
Du er heller ikke sikret beskyttelse mod usaglig opsigelse i den nye virksomhed, da du starter forfra på optjeningen af den beskyttelse, fordi du ikke har de 12 måneders anciennitet i den nye virksomhed, som ellers er betingelsen for, at du har krav på en saglig begrundelse for, at de vil opsige dig. Hvis du har særlig lang anciennitet på din nuværende arbejdsplads, så vil du også gå glip af den godtgørelse der følger af funktionærloven for de medarbejdere, der bliver sagt op, når de har mere end 12 års anciennitet på fratrædelsestidspunktet.
Hvis du er en af dem, hvor din arbejdsgiver helt ekstraordinært godt kan gå med til, at du fratræder hurtigere, hvis du selv siger op for at tiltræde din ”egen” stilling i den nye virksomhed, skal du også være opmærksom på, at du frasiger dig godtgørelsen for langvarig ansættelse, da den kun udløses ved din arbejdsgivers opsigelse af dig, og ikke hvis du selv siger op.
Oplever du, at din afdeling eller virksomhed sælges til en anden virksomhed eller bliver fusioneret, så er du mere end velkommen til at kontakte PROSAs juridiske afdeling for en vurdering af din situation og snak om dine rettigheder.