EU vil overvåge tjenester som Signal og WhatsApp

Chat monitorering EU

Et EU-forslag om chat-kontrol som skanner indhold fra krypterede beskedtjenester er under opsejling i EU. PROSA finder det bekymrende, hvis EU skal læse med i krypterede privatbeskeder som borgere sender til hinanden.

Ifølge TV2 er der risiko for, at et udskudt lovforslag fra 2022, om chat-kontrol med beskedtjenester som Signal og WhatsApp kan blive stemt igennem i EU. It-fagforeningen PROSAs formand, Niels Bertelsen, mener det ikke er uproblematisk, hvis EU fremover kan læse borgernes krypterede beskeder.

"Jeg kan godt forstå, at EU gerne vil gøre noget ved problemerne. Det her er bare ikke den rigtige måde, og der findes mange måder at omgå den slags foranstaltninger på. En sådan løsning vil dog også forhindre lovlydige borgere i at udveksle fortrolig og legal information og privat indhold med hinanden uden at andre kan kigge med. For at sikre borgenes ret til privatliv anbefaler vi, at Danmarks EU-ambassadør søger råd hos it-professionelle, inden der skal stemmes om lovforslaget," siger Niels Bertelsen.

PROSA mener, at borgerne har ret til at forsvare deres privatliv - også på nettet. Som borger skal man kunne færdes frit, fornuftigt, privat og kontrolleret i den digitale verden. PROSAs it-politiske rådgiver, Ole Tange, giver her tips​​​​​​​ til et simpelt survival kit, så du kan genvinde noget af kontrollen.