”Den danske cybersikkerhedsbranche har potentiale til at blive en af Europas førende aktører inden for digital sikkerhed med mulighed for betydelig vækst.”
Det skriver Deloitte i en ny rapport, som er udarbejdet for Security Tech Space og Nationalt Forsvarsteknologisk Center.
Rapporten slår dog også fast, at vi kommer til at mangle folk i cyber-branchen. Helt konkret vurderer rapporten, at Danmark vil mange op mod 20.000 fuldtidsbeskæftigede inden for cybersikkerhed i 2030.
Der er altså behov for, at vi investerer i mennesker og kompetencer, hvis vores land skal indtage førerpositionen, når det sælger digital sikkerhed.
Hos PROSA mener vi, at der særligt er tre udfordringer, der skal løses, hvis vi skal sikre nok kompetente hænder og hoveder til at blive en førende cyber-nation.
1. Øg brugen af cyber-uddannelserne
Vi har allerede flere cyber-uddannelser herhjemme, og erhvervsakademierne er i gang med at sætte flere cyber-skibe i søen – blandt andet på KEA, som er i gang med at få godkendt en ny cybersikkerhedsuddannelse, og på UCL som udvikler nye fagspecifikke moduler inden for it-sikkerhed.
Vi mangler dog, at der bliver sat fokus på cyber-uddannelserne, så de rent faktisk bliver brugt. I dag har erhvervsakademierne svært ved at fylde holdene på deres diplomuddannelserne i it-sikkerhed, og da Zealand udbød en NIS2-efteruddannelse, var der nul tilmeldte.
”Ærlig talt så ligger der også en opgave hos it-virksomhederne – de har faktisk mulighed for at tilbyde deres it-ansatte statsstøttet efteruddannelse. Det kræver blot, at de orienterer sig i det ret gode efteruddannelseslandskab, som Danmark har, f.eks. inden for digital sikkerhed. Ambitionen om at gøre Danmark til en førende cybersikkerhedsnation ligger faktisk ikke så langt væk,” siger Morten Rønne, der er faglig sekretær i PROSA.