”Samtidighedsferie” er et nyt begreb, vi skal lære at kende. Det betyder, at man optjener og afholder sin ferie over samme periode.
Før 1. september 2020 optjente man sin ferie i kalenderåret fra januar til udgangen af december. Det blev til i alt 25 feriedage, som kunne afholdes i det ferieår, der løb fra maj til udgangen af april det efterfølgende år. Nu optjener man sin ferie fra september til udgangen af august det efterfølgende år, altså stadig over 12 måneder, men ferien kan afvikles fra september til og med december det følgende kalenderår, altså over 16 måneder.
Feriedagene kan afholdes, allerede måneden efter de er optjent. Man optjener som hidtil 2,08 feriedage om måneden, og der skulle således allerede være 8,32 dage at benytte sig af ved starten af 2021, hvis man ikke har afholdt noget af ferien.
Et ferieregnskab kan være en god idé
Det er oftest muligt at holde ferie som man plejer, men det kræver i nogle tilfælde lidt mere planlægning, end man er vant til.
Foråret er fyldt med helligdage, hvor mange danskere plejer at holde ferie i forbindelse med påsken, pinsen og fredagen efter Kristi Himmelfartsdag. Hertil kommer for mange en uges vinterferie.
Holder man både en uges vinterferie og ferie i forbindelse med helligdage, kan man komme til at mangle nogle dage i forhold til en 3 ugers sommerferie i juli måned, medmindre man har overført tilstrækkelige dage til ferien.
Du kan lave aftaler med din arbejdsgiver
Vilkårene for feriedage vil være forskellige fra person til person, og det afhænger af ens arbejdsgiver, hvad der er muligt. En arbejdsgiver kan give lov til, at man låner af sin ferie på den måde, at man indgår en aftale om forskudsferie, således at man kan holde både vinterferie, noget ferie omkring helligdagene samt 3 ugers sommerferie.
Er det ikke en mulighed må man tælle sammen og strategisk lægge sin ferie, sådan at man altid har nok feriedage til at kunne holde fri, når man ønsker det. Derfor er det vigtigt at være helt sikker på, hvad reglerne på ens arbejdsplads er.
Undlader man at holde regnskab med sin ferie, eller har man ikke muligheden for at låne af sine feriedage, er der en risiko for, at der ikke er nok feriedage til 3 ugers sommerferie. Det gælder især, hvis man har børn og skal bruge af sine feriedage på daginstitutionernes lukkedage samt i skolernes vinterferie og i påsken.
Du kan bruge en beregner
Det kan godt være svært at holde styr på alle reglerne og feriedagene. Derfor kan det være en god ide at benytte en beregner. Der findes flere af disse, og softwarevirksomheden Visma har lavet en på deres hjemmeside, som er frit tilgængelig.
https://www.visma.dk/hrm/ferielov/beregn-dine-feriedage/
Hvis der opstår spørgsmål til dine feriemuligheder, kan du henvende dig til PROSA´s juridiske afdeling.