KMD og IBM varsler fyringer

De store it-virksomheder har varslet store fyringsrunder, som også rammer PROSAs medlemmer. Se PROSAs beredskab ved massefyringer.

Det er ikke meget, der slipper ud til offentligheden fra de to danske it-giganter KMD og IBM Danmark, der begge er i fuld gang med at effektuere massive fyringsrunder, som føres ud i livet i de kommende måneder.

KMD har varslet fyringer af 184 medarbejdere, hvilket svarer til næsten hver tiende ansat på virksomheden, mens IBM Danmark har lagt op til en massefyring af 325 medarbejdere. En del af afskedigelserne vil naturligvis ramme PROSAs medlemmer på de to it-arbejdspladser, og derfor har der i de seneste måneder været intens kontakt mellem PROSAs jurister og medarbejderrepræsentanterne i både KMD og IBM Danmark for at lægge en slagplan.

325 mister jobbet

Den danske afdeling af IBM har annonceret, at de 325 medarbejdere bliver fyret med udgangen af januar. Afskedigelserne er en del af en samlet europæisk reduktionsplan, hvor flere end 10.000 IBM-ansatte mister deres job.

– I skrivende stund kender vi ikke omfanget af afskedigelser, der konkret rammer vores medlemmer. Vi er fortsat i en fase, hvor navnene på opsigelserne er ukendte – i hvert fald for os. Det betyder altså også, at vores medlemmer – ligesom andre i IBM – fortsat er i uvished om deres skæbne. Vi kommer først nærmere på denne afklaring i løbet af januar 2021, siger John Jørgensen, der er faglig konsulent i PROSA.

Med i forhandlingsudvalg

Da der er tale om massefyring, træder loven om masseafskedigelser i kraft. Det betyder blandt andet, at selskabet skal indgå i forhandlinger med medarbejderne, som kan få hjælp fra de relevante fagforbund til at afbøde effekterne.

Hos IBM sidder PROSAs medlemmer derfor med i et forhandlingsudvalg sammen med kollegaer fra andre fagforeninger, som forhandler kollektivt med ledelsen. John Jørgensen er med på sidelinjen som rådgiver, og sammen med kolleger fra HK Privat har han afholdt medlemsmøder for de berørte medarbejdere.

– Formålet med forhandlingerne er at begrænse antallet af fyringer mest muligt og skabe de bedst mulige rammer for de medarbejdere, der vil blive afskediget, siger John Jørgensen.

Urent trav i KMD

Anderledes er situationen i it-virksomheden KMD, der har 1.974 medarbejdere i Danmark. Ifølge PROSA og HK forsøger KMD bevidst at omgå loven om masseafskedigelser ved drypvis at reducere den danske medarbejderstab med i alt 184 ansatte frem til marts måned.

Sådan lyder det samstemmende fra Niels Bertelsen, forbundsformand i PROSA, og Simon Tøgern, sektorformand i HK Privat, der mistænker KMD for at flytte arbejdspladserne til Polen, hvor KMD har et udviklingscenter på flere hundrede ansatte.

Lækket præsentation

KMD er yderst tilbageholdende med at informere medarbejderne om sine planer, men de to fagforeninger har set en lækket præsentation, som KMD angiveligt holdt for medarbejderne i Aalborg i november.

– Det virker mistænkeligt, at man tilrettelægger en afskedigelsesproces, så man omhyggeligt sørger for, at de beskyttelsesregler, der gælder for medarbejdere ved masseafskedigelser, ikke kan træde i kraft, siger PROSA-formand Niels Bertelsen.

KMD har fire afdelinger i Ballerup, Odense, Aalborg og Aarhus, og selskabet kan derfor fyre 30 personer om måneden hvert sted uden at komme i konflikt med reglerne om masseafskedigelser.

Beredskabet er klar

Når nyheden om en planlagt masseafskedigelse tikker ind hos PROSA, går John Jørgensen og hele det juridiske hold i PROSA i gang med at køre et større beredskab i stilling.

– Helt grundlæggende sker der det, at vores underretninger om forestående masseafskedigelser straks bliver delt i vores juridiske afdeling, så de henvendelser, der måtte komme fra medlemmer hos de berørte virksomheder, ikke kommer som en overraskelse, men at vi rent faktisk er forberedte. Det vil også typisk være sådan, at vi har en tæt kontakt på de berørte arbejdspladser, så vi følger hele processen tæt og dermed også kan servicere vores medlemmer på et niveau, hvor vi har et indgående kendskab til de vilkår, der råder på deres arbejdsplads, forklarer John Jørgensen.

Medlemsmøder

Når selve afskedigelsesprocessen kører, har både PROSA og andre involverede fagforeninger en række bisiddere klar, ligesom der vil være medlemsmøder umiddelbart før selve afskedigelsesdagen og umiddelbart efter.

– Og så er vi i tæt dialog med tillidsrepræsentanterne om, hvordan vi i fællesskab sikrer den bedst tænkelige støtte til de opsagte straks, når de har brug for det – og det gælder uanset, hvor i landet man er, siger John Jørgensen.

Derudover involveres PROSAs karriererådgivere, som står klar, når medlemmerne får brug for en målrettet rådgivning i deres jobsøgning.

– Vi giver også støtte til spørgsmål om efterløn og pension. Vi kender nogenlunde de udfordringer, vores medlemmer står med i sådanne situationer, siger PROSAs faglige konsulent.