Arrangementer

Linux sejrede på point -efter kampen

Sejren først hevet i land efter den egentlige duel med modstanderen _ Windows 2000 Server. 80 overværede kampen, der var et led i de åbne Linux-arrangementer som PROSA/VEST arrangerer i årets løb

Kl. 10.15 går to duellanter roligt omkring og tjekker deres våben. Den ene i mørkgrønlig jakke, den anden i lyseblå skorte. De 80 forventningsfulde tilskuere ser kun duellanternes overkroppe og de synlige våben: To bærbare computere og et lærred. Serverprogrammerne Windows 2000 og Linux optræder som usynlige våben denne lørdag, den fjerde maj, hvor PROSA lader to kombattanter duellere på ord, som led i et Linux-arrangement:

PROSAs formand Henrik Kroos forfægter Windows 2000 Servers kvaliteter, mens Danmarks Open Source fortaler nummer et, Claus Sørensen, fremhæver Linux.

Tilskuerskaren tæller flere arketyper: Den unge med farvet, kunstfærdigt strittende frisure, nørden med den uformelige Linux T-shirt, den midaldrende med briller og en krop, der skriger på motion, nobelt påklædte mænd med grå tindinger. Nå ja, og så lige fem kvinder.

Tilskuerne rykker sammen i et hjørne af det 100 pc-skærme store lokale. Alles øjne rettes mod lærredet, hvor Henrik Kroos projicerer side efter side op med stikord om Windows 2000 Server. Veloplagt og med sans for kunsten at provokere argumenterer han, så man skulle tro, at Bill Gates personligt havde betalt ham for det:

- Alle kender den. Alle kan bruge den. Den er let at sætte op. Og hvad er alternativerne? Novell 5 eller 6 er et godt stabilt produkt. I 1995 havde Novell næsten monopol på servere. I dag ligger deres aktiekurser ikke så godt, og jeg spørger: Vil Novell overleve?
- Windows lever bedst i et rent Windows miljø. Man skal lade være med at blande produkter lige som man, når man er ude lørdag aften, skal lade være med at blande rødvin og øl!
Tilråb afslører, at Henrik Kroos ikke mønstrer særligt mange supportere i tilskuerskaren og efter en lille halv time medgiver han:
- Atomvåbenkoderne i Pentagon ligger nok ikke på en Windows server. Men Microsoft anser selv sikkerhed som en af de største trusler mod fortsat salg, og min konklusion er: Windows er kommet for at blive, ligesom sex!

Linux og Google
Claus Sørensen, til daglig systemadministrator på Danmarks Tekniske Universitet, indleder sine tildelte 30 minutter med at ryste stikpiller fra Henrik Kroos om manglende udbredelse og anvendelse af Linux af sig:

- Filmen Titanic blev den første store Linux succes. 55 Linux maskiner blev sat sammen for at rendere animeringen af mange af filmens sekvenser. Linux understøtter flere processorer. De 10.000 maskiner, der arbejder sammen i søgemaskinen Google, kører Linux.

Claus Sørensen koncentrerer sig herefter om Linux fortrinene, kildekode og sikkerhed: - Du har adgang til kildekoden, så det her med at være afhængig, kommer du ud over ved at benytte Open Source, og så dør du ikke sammen med producenten. OS2 -hvor er den henne i dag? OK, producenten dør måske ikke, men skifter strategi eller bliver købt op.
Claus Sørensen opremser en række firmaer, der leverer produkter til Linux og mener at der faktisk kun mangler et økonomistyresystem:
- Men det er på vej!

Open Source fortaleren slår fast, at mange danskere har fået ordet free i den gale hals og pointerer betydningen: - Free -like free speech, not like free beer!
Med andre ord: Du har frihed til at ændre parametre, men Open Source produkter er ikke nødvendigvis gratis.

Diktatorer
Tilskuerne blander sig i duellen, da den når til infight-stadiet, og Henrik Kroos retter skytset mod Linux:
- Hvad nu hvis Thorvalds ikke gider mere om 14 dage, eller han får en tagsten i hovedet?
Claus Sørensen:
- Hvis det skulle ske, står der mange på spring -for eksempel Alan Cox. Det er klart, at Linux er et diktatur, men det er det mest oplyste!
Tilråbet kommer prompte fra salen:
-Windows er også et diktatur. Et eller andet sted sidder der nogle, som vi ikke ved, hvem er, og træffer beslutningerne. I Linux kender vi diktatoren, ja vi kan oven i købet skrive til ham og overbevise ham om fejl og mangler.
Fra salen lyder der også spørgsmål til duellanterne, for eksempel: "Findes der certificerede Linux-uddannelser?"
- Det gør der! Der findes 3½! mener Claus Sørensen. Jeg anbefaler Linux Professionel Institute, fordi det er Linux-samfundet, der står bag instituttet.

Kampdommer Jim Heller Damgaard udpeger ikke nogen vinder af duellen. Det afgør den enkelte over frokosten. Om eftermiddagen præsenterer tre firmaer deres arbejde med Linux og deres produkter. Blandt andet på de pc\'ere, der hele formiddagen står med sort skærm. At dømme efter tilhørernes udsagn så vinder Linux på point, hvis man tager deres optagethed af linux-produkterne med i den samlede vurdering af arrangementet.

Et hot emne
Duellen i Aalborg var den første af fem Linux-arrangementer, som PROSA/VEST arrangerer i årets løb. Faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen fortæller, at arrangementsrækken er blevet til efter henvendelser fra flere medlemmer.
- Linux er virkelig hot for tiden, fordi det viser sig, at det faktisk kan bruges og ikke kun er et legetøj for nørder. Som it-professionel har du kontrol over Linux på en anden måde end over Microsofts produkter. Jeg tror, det er noget, der fascinerer, at du har adgang til kildekoden i linux-verdenen og derfor kan se om der eksisterer bagdøre. Du kan ikke tilsvarende se, om Microsofts produkter laver noget ved siden af _ som for eksempel at overvåge kunderne. En anden grund til interessen for Linux er den ideologiske, - at mange føler, at Microsoft ikke skal dominere det hele.

Jim Heller Damgaard, der tilrettelægger arrangementerne, vurderer at spiren til mediernes aktuelle interesse for Linux blev lagt, da 13 amerikanske stater for to år siden anlagde sag mod Microsoft for brud på monopolloven.
- Store producenter som IBM og Hewlett Packard arbejder i dag direkte med udvikling til Linux/Unix, og du kan hente både Linux\' styresystem og Open Office-pakker på nettet til hjemmebrug. Men jeg anbefaler, at firmaer køber professionelle brugerpakker hos et af de firmaer, der sælger Linux-produkter.