PROSA holder lukket i dagene mellem jul og nytår
Har du spørgsmål til juridisk medlemsservice, kan du sende en mail til faglig@sikker.prosa.dk
Vi besvarer indkomne mails den 27. og den 30. december, ml. kl. 9-15.
Har du spørgsmål af hastende karakter, kan du kontakte os telefonisk på 33 364141 (+ tryk 1) i samme tidsrum.

Øget overvågning i Danmark? Vi skal ikke have kameraer på hvert et gadehjørne

Ole Tange

Overvågning og ansigtsgenkendelse har de seneste uger været på de flestes læber i forbindelse med politiets efterforskning af kriminalsager. Men er overvågning vejen frem? Det kræver en demokratisk debat og grundig borgeroplysning, mener PROSAs it-politiske rådgiver, Ole Tange.

Hvis du kigger godt efter, kan du allerede nu se både store og små overvågningskameraer ved stationer og hæveautomater. De holder øje med både dig og potentielle forbrydere og er blevet politiets højre hånd til at opklare både nye og ældgamle forbrydelser.

Derfor ønsker politikerne flere kameraer i gadebilledet. Og det er da meget godt, er det ikke?

Både og, siger PROSAs it-politiske rådgiver, Ole Tange og rynker brynene. Han mener, at vi skal træde meget varsomt, når det handler om at øge den offentlige overvågning. For det må ikke ske på bekostning af borgernes privatliv:

"Øget overvågning og ansigtsgenkendelse har længe været på politiets og politikernes ønskeliste. Og de seneste ugers gadekonflikter har været en perfekt anledning for dem til at hive agendaen op fra skrivebordsskuffen”, siger han og understreger, at vi skal holde det i strakt arm, når politikerne puster til frygten.

"PROSAs undersøgelser viser, at 60 procent af borgerne har tillid til, at offentlige myndigheder kun overvåger borgene, når det er nødvendigt. Vi skal værne om denne tillid og ikke ødelægge den," siger Ole Tange og henviser til, at den data, som indsamles fra kameraerne kan misbruges og i værste fald havne i de forkerte hænder. 


Derfor er nøgleordene oplysning og demokrati:
”Hvis der skal skrues op for overvågningen, kræver det en åben debat, hvor borgerne oplyses og kender omfanget. Rent praktisk kan man lave et virtuelt kort, hvor borgerne kan se, hvor kameraerne er placeret. Eller man kan teste det af i en tidsbegrænset periode og finde ud af, om overvågningen reelt gør en forskel,” siger han. 

”Danmark skal ikke have kinesiske tilstande, hvor der er overvågningskameraer, på hvert gadehjørne. Vi skal derfor sætte hælene i og kigge politikerne over skuldrene, så vi ikke ender i et overvågningssamfund, siger han”.

Læs også formandens kommentar: Frygt skal ikke bruges til at haste-indføre overvågningsteknologier – vi skal debatten først

Kort over video-overvågning

https://atlasofsurveillance.org/atlas (USA)

https://anpg.dk/ (kort over Danmark lavet af et PROSA-medlem)

https://surveillance-map.netlify.app/ (verdenskort med zoom-mulighed)