Kan du lide at lønforhandle?
Det er formentlig de færreste, der svarer ’ja’ til det spørgsmål, men faktum er, at ingen af os kommer udenom at tale om løn med vores arbejdsgiver.
Lønforhandlingen kan være en svær samtale – men PROSAs lønstatistik kan være med til at gøre det en smule nemmere.
Den giver nemlig en god indsigt i, hvilket niveau du lønmæssigt ligger på, og statistikken kan derfor være et godt argument i forhandlingen med din chef.
Søren Michelsen er et af de PROSA-medlemmer, der har haft glæde af lønstatistikken.
”Man kan godt blive lidt nervøs, når man kræver et eller andet beløb. Her er det rart at kunne læne sig op ad lønstatistikken og sige: Statistikken viser, hvad sådan en som mig koster,” siger han.
Svært at forhandle løn
Søren Michelsen arbejder i dag som teknisk specialist, hvor han dels arbejder med teknisk support og dels med leverance af services.
Han har i mere end 20 år boet i udlandet, hvor han først arbejdede i IT-branchen, men de seneste otte år havde et job som terapeut.
Da Søren Michelsen for et par år siden vendte hjem til Danmark, var han derfor på noget usikker grund, da han fik et IT-job og skulle forhandle sin første løn.
Han meldte sig ind i PROSA – både for at få hjælp til jobsøgningen og at få gennemgået sin kontrakt, men også for at kunne bruge lønstatistikken og PROSAs lønberegner.
"Hvad koster sådan en som mig?"
I lønstatistikken kan man blandt andet se, hvad lønniveauet er i Østdanmark vs. Vestdanmark, i det private vs. det offentlige og inden for specifikke jobkategorier.
”Det kan være svært at forhandle løn, for ens arbejdsgiver sidder jo formentlig med en masse statistikker, så de ved, hvad lønniveauet er. Hvis man er lønmodtager i det private regi og ikke er på en overenskomst, kan det være svært at vide, hvad man er værd,” siger Søren Michelsen.
”Så PROSAs lønstatistik giver noget balance, når man sidder i lønforhandlingen, og den har helt sikkert været en stor hjælp for mig, så jeg er blevet sikret en rimelig løn.”
Løn skal ikke være et tabu
Hvis man spørger Søren Michelsen, er lønnen egentlig ikke det vigtigste for ham, når det gælder hans arbejde.
”Udfordringer, gode kolleger og sådan nogle ting er meget mere vigtigt for mig i min hverdag,” siger han.
”Men hvis man sad og blev underbetalt, så ville det jo være svært ikke at blive skuffet over det.”
Hvis man synes, at lønforhandlinger er svære, så kan lønstatistikken hjælpe en med at drive en fremad.
Lønnen er altså – uanset hvordan man vender og drejer det – et vigtigt element. Alligevel er det sjældent, at Søren Michelsen taler med venner eller kolleger om sin lønseddel.
”Folk er lidt lukkede omkring det,” siger han og fortsætter:
”På arbejdspladserne tror jeg, at det godt kan være et tabu. Måske er der noget konkurrencemæssigt i det – for hvad nu hvis jeg får mere i løn end mine kolleger, eller hvad hvis de får mere end mig? Det kan være en svær situation.”
PROSAs lønstatistik kan være med til at åbne snakken om løn – også blandt dig og dine kolleger.
Og så skal man huske, at det altid er et godt argument at have i hånden, når man går ind til en lønforhandling. Det gælder både, hvis du har fået et nyt job, men også til den årlige lønforhandling, pointerer Søren Michelsen.
”Hvis man synes, at lønforhandlinger er svære, så kan lønstatistikken hjælpe en med at drive en fremad. Det er et virkelig godt og objektivt værktøj, så man nemmere kan svare på, hvad man selv er værd.”
PROSA sætter nu gang i den årlige lønstatistik. Jo flere medlemmer der svarer, desto bedre bliver vores lønstatistik, og jo stærkere et værktøj har du med i computertasken, næste gang du skal forhandle løn eller en ny kontrakt.
Du får et link til lønstatistikken direkte i din mailindbakke – når du deltager, er du samtidig med i konkurrencen om et par hovedtelefoner.
Du kan finde PROSAs lønstatistik her.