Formandskommentar: IT er samfundets bedste motor

Vi står foran et skelsættende år, når det handler om udrulningen af AI på arbejdspladserne. Og særligt i sundhedssektoren er potentialet kolossalt.

I sin nytårshilsen fra IT-branchen skriver direktør Natasha Friis Saxberg under overskriften "Danmark kan vinde det globale tech-kapløb", at:

"Vi tæller mere end 100.000 ansatte og omsatte i de første 10 måneder af 2024 for godt 265 mia. kr. Men endnu vigtigere skaber vi en produktionsværdi på op mod 300 mia. kr. IT-løsninger er nemlig den eneste faktor, som konsekvent har bidraget positivt til produktivitetsudviklingen i Danmark de seneste 45 år."

Den optimisme og stolthed over teknologiens betydning for samfundet deler jeg.

IT er nemlig en motor for vækst og innovation, præget af idérigdom, kreativitet og stærkt fællesskab. Som formand for Danmarks eneste fagforening kun for IT-ansatte, er jeg stolt af den rolle, tech spiller – både i Danmark og globalt.
 

2025 vil blive et skelsættende år, hvor kunstig intelligens (AI) for alvor vil ændre arbejdsmarkedet.


Teknologiens betydning for samfundets udfordringer

Tech er afgørende for at løse nutidens store udfordringer: Klimakrise, pres på sundhedsvæsenet og sikringen af væksten, der opretholder vores velfærd. Desuden står vi over for demografiske ændringer med flere ældre borgere, som fortjener en værdig tredje alder og muligheden for at gå på pension i god form.

IT og teknologi skal udnyttes der, hvor de skaber størst værdi for borgere og samfund. Det handler om bedre livskvalitet, trivsel og sundhed. Samtidig må vi tage ansvar for at bevæge os væk fra en udvikling, hvor techgiganter blot stjæler vores tid. I stedet skal vi fokusere på teknologiske løsninger, der hjælper og støtter os i hverdagen.
 

Hvis vi griber teknologien rigtigt an, kan den frigøre tid til det vigtigste – det menneskelige.

 

Teknologiforståelse fra barnsben

En væsentlig forudsætning er, at teknologi bliver en naturlig del af undervisningen – ikke kun som redskaber, men som en dybere forståelse. Det handler om at lære børn at forme, forstå og bruge IT aktivt.

Jo tidligere, desto bedre, da børn allerede fra en tidlig alder er omgivet af skærme og IT-værktøjer. Hvis vi lærer dem at forstå teknologien, kan de bruge den rigtigt og stille krav, som modvirker techgiganternes forsøg på at kontrollere os og vores data.

Jeg håber, at der i 2025 sættes turbo på at få teknologi integreret i undervisningen – ikke som noget for de få, men som en fællesnævner for alle. Teknologi skal være demokratisk og tilgængelig, ikke forbeholdt dem, der kapitaliserer på den.
 

Hvorfor lade techgiganterne styre den med lukkede koder?


En ny æra med AI og digital infrastruktur

Vi skal også gentænke vores digitale infrastruktur. Hvorfor lade techgiganterne styre den med lukkede koder? Danmark bør udvikle egne løsninger, eksempelvis i open source. Det skaber uafhængighed og bedre kontrol.

2025 vil blive et skelsættende år, hvor kunstig intelligens (AI) for alvor vil ændre arbejdsmarkedet. AI kan blive en værdifuld samarbejdspartner, men vi skal sikre, at det bruges rigtigt – som et redskab til at skabe værdi, ikke som en spareøvelse.

Denne udvikling kræver indsigt fra både politikere og embedsværk. Ressourcerne skal prioriteres, så vi støtter teknologiens vækst og uddanner de kommende generationer til at navigere i et nyt arbejdsmarked med nye værktøjer og tilgange.

Perspektiverne for fremtiden

Hvis vi griber teknologien rigtigt an, kan den frigøre tid til det vigtigste – det menneskelige. Særligt i sundhedsvæsenet er potentialet enormt. Teknologi skal hjælpe, støtte og skabe tid til omsorg – ikke skabe nye systemer, der forværrer de ansattes arbejdsbyrde.

Det er muligt at bygge en fremtid, hvor teknologi er en støtte for både samfundet og den enkelte. Men det kræver, at vi tager ansvar og handler nu.