Mange tjekker ikke deres løn, når de får den – men det er en rigtig god idé, hvis du har søgt om feriedagpenge. Når du søger om feriedagpenge, skriver du nemlig samtidig under på, at du ikke får løn for den periode, hvor du holder ferie med feriedagpenge.
På et eller andet tidspunkt får vi besked, hvis noget ikke stemmer. Oplysningerne får vi for eksempel ved registersamkøring, eller hvis du bliver ledig.
Hvis du bliver ledig, skal du sende lønsedler for 1924 arbejdstimer inden for de seneste tre år. Vi går alle lønsedler igennem. Her ser vi alt for tit, at medlemmer har fået fuld løn under den ferie, de tidligere har fået feriedagpenge for. Det er rigtig ærgerligt, hvis du ikke selv har opdaget det i tide og straks har fortalt a-kassen, at du har fået løn for perioden.
Når hammeren falder
A-kassen er underlagt regler, der gør, at vi altid skal vurdere, hvorvidt du som medlem burde vide, at du ikke havde ret til feriedagpenge, eller bevidst har fortiet en oplysning. Du nøjes altså ikke bare med at betale de penge tilbage, som du ikke havde ret til. Du får også en karantæne. Størrelsen af karantænen afhænger af handlingen, og den kan i værste fald vare op til 962 timer – det vil sige et halvt år. Det er en ubehagelig situation at stille sig selv i – specielt hvis man lige er blevet ledig.
Hvis alt går galt, kan du starte din ledighed med at få en karantæne, en gæld til a-kassen og måske også en politianmeldelse.
Feriedagpenge og feriegodtgørelse
Årsagen til, at problemet opstår, er ofte, at mange fejlagtigt har den opfattelse, at feriedagpenge optjenes på samme måde som feriegodtgørelse. Men sådan er det ikke.
Feriedagpenge har du ret til, hvis du ville have haft ret til dagpenge. Det er en form for dagpenge, som du kan få, hvis du ikke har optjent feriegodtgørelse til hele ferieperioden. Feriedagpenge er altså ikke et beløb, der står og venter på at blive hævet.
Spar dig selv for en ubehagelig oplevelse
Vi oplever også medlemmer, der ikke har haft ret til den ene eller anden form for ydelse fra a-kassen. Spar derfor dig selv for en ubehagelig oplevelse, og giv a-kassen besked straks, hvis du har arbejde, indtægter, eller andet, som vi ikke kender til.