PROSA i Altinget: Fjendtlige magter kan infiltrere vores kritiske infrastruktur

Supply chain attacks er ikke længere kun et fysisk problem – i den digitale tidsalder er truslen langt mere kompleks, og det udgør en alvorlig risiko for virksomheder og kritisk infrastruktur. Sådan lyder det fra PROSAs formand i en klumme i Altinget.dk

Forsyningskædeangreb er ikke en hypotetisk trussel – de er virkelighed. Eksempler som personsøgerne hos Hizbollah, SolarWinds og Huawei viser, hvor sårbare vi er, når vi lægger vores sikkerhed i hænderne på andre.

Det skriver PROSAs formand Niels Bertelsen i en klumme i Altinget. 

"Et supply chain attack sker, når en fjendtlig aktør udnytter en leverandør af produkter eller tjenester til at infiltrere en organisation eller et land. Dette kan omfatte alt fra fysiske komponenter til software, som distribueres og anvendes i kritiske infrastrukturer," skriver formanden. 

Eksemplerne på supply chain attacks bliver flere og flere, og i EU bliver vi mere og mere sårbare, fordi vi ikke er selvforsynende på mange af de kritiske områder.

"EU er dybt afhængig af andre store magter som USA, Kina og Rusland, når det gælder både software, hardware og råmaterialer," skriver formanden og fortsætter: 

"Det gør os sårbare. Hvis en magt beslutter sig for at trække i håndbremsen eller udnytte denne afhængighed til politiske eller økonomiske formål, kan det have alvorlige konsekvenser."

Ifølge Niels Bertelsen bør EU blandt andet fokusere på europæisk produktion af chips og open source for at komme truslerne til livs. 

Læs hele klummen her: Angreb med personsøgere i Libanon udstiller, hvordan fjendtlige magter kan infiltrere vores kritiske infrastruktur (altinget.dk)