Stadig flere virksomheder gør brug af kunstig intelligens og algoritmeledelse for at optimere arbejdsprocesser, højne produktiviteten og sikre kvaliteten.
Det skriver PROSAs næstformand Curt Kjærsgaard Raavig skriver i en klumme i ITWatch.
”I princippet kan du gå til ansættelsessamtale og blive vurderet af AI-software, som analyserer dit kropssprog, dine ansigtsbevægelser og måler dine svar, sammenkobler det med indkøbte og indsamlede data fra nettet og sociale medier, måske ikke kun fra dig, men også din vennekreds med mere. Til sidst bliver du sat op mod den profil, virksomheden ønsker, men er det den udvikling, vi ønsker?” spørger næstformanden retorisk og tilføjer:
”På trods af de åbenlyse fordele, rejser brugen af ansigtsgenkendelse og brug af nye teknologier en række kritiske spørgsmål, især om balancen mellem sikkerhed og privatliv. Vi skal være forsigtige med i teknologibegejstringens hede at indføre ny teknologi, uden at vi har haft debatten om anvendelsen.”
Næstformanden giver derfor en række råd:
”Som nummer ét skal arbejdsmiljørepræsentanten eller arbejdsmiljøorganisationen inddrages. Som nummer to bør arbejdsmiljøreglerne styrkes, så de ansattes sikkerhed og sundhed beskyttes.
Som nummer tre så skal medarbejdernes tillidsvalgte, tillidsmanden, involveres. Det er præcis i denne type sager, at overenskomsterne kommer til deres ret, og regler i fællesskab kan nedfældes, så vi ikke ved et uhensigtsmæssigt tilfælde skaber en ”big brother is watching you”-oplevelse på arbejdspladsen,” skriver næstformanden.
Læs hele klummen her: Klumme: Tilhører dit ansigt staten og din arbejdsgiver? (itwatch.dk)