PROSA kritiserer nedskæring i Datatilsynets bevilling

Datatilsynet

Ifølge det nye finanslovsforslag skal Datatilsynets budget beskæres i 2025. Det bekymrer en række fagforeninger, heriblandt PROSA, som nu har sendt deres kritik i et åbent brev til justitsministeren.

I takt med den stigende digitalisering af samfundet og indsamling samt behandling af personfølsomme data, vil der være et behov for øget årvågenhed og servicering af borgerne, for at sikre at deres privatliv og at deres data behandles forsvarligt. "En beskæring af Datatilsynets budget vil uundgåeligt reducere dets kapacitet til at udføre dette vigtige arbejde. Med færre ressourcer risikerer tilsynet at blive mindre effektivt i at håndtere den stigende mængde databehandlingssager, hvilket vil føre til længere sagsbehandlingstider og en forringet beskyttelse af borgernes rettigheder," skriver fagforeningerne blandt andet i det åbne brev til  justitsminister Peter Hummelgaard.

Det er desværre ikke første gang, at regeringen vil skære i budgettet til Datatilsynet. Også i 2022 advarede flere aktører - heriblandt PROSA, om faren ved at skære i bevilligen til Datatilsynet. PROSA har for nylig i samarbejde med Megafon lavet en befolkningsundersøgelse der viser, at 71% udtrykker skepsis over for tech-giganternes datahåndtering. Den mistillid kan ses som et udtryk for frygt for, at private virksomheder får for stor magt over vores personlige data og i sidste ende over vores liv. Derfor kan man undre sig over, at regeringen ikke er mere lydhør overfor kritikken af nedskæringerne.

Vi opfordrer derfor regeringen og Folketinget til at genoverveje de foreslåede beskæringer af Datatilsynets budget i Finansloven for 2025.

I det nye brev til justitsministeren påpeger foreningerne, at den digitale infrastruktur er kritisk i et moderne samfund og en reduktion af ressourcer kan få alvorlige konsekvenser og øge risikoen for svindel og misbrug af personoplysinger.

> Læs det åbne brev til justitsministeren