Tjek din lønseddel, få hjælp, og læs kontrakt

Camilla Winter, jurist i PROSA har tre vigtige råd i august til PROSAs medlemmer:

Den gode: Få gennemlæst din kontrakt
August er måneden, hvor mange dimittender er så heldige at lande deres første job, og dermed også en ansættelseskontrakt. PROSAs jurist Camilla Winter opfordrer i den forbindelse alle medlemmer til at kontakte PROSA inden de skriver under.

”Der er bare væsentlige detaljer, som skal være på plads, og noget man måske let overser. Det kan være alt fra opsigelsesvarsler, til arbejdstid, pension, barsel. Det kan virke overvældende at stå med sin første kontrakt, men det kan også have store konsekvenser ikke have blik for detaljen”.

 

Den opmærksomme: Tjek din lønseddel
Anden rate af årets ferietillæg bliver udbetalt med lønnen i slutningen af august. (Første rate er med maj-lønnen). Ferietillægget er ifølge ferieloven på 1. procent af lønnen (medmindre andet aftalt).

PROSAs jurist Camilla Winter opfordrer i den forbindelse alle medlemmer til at holde øje med deres lønsedler.

”Det er vigtigt, at vores medlemmer tjekker deres lønsedler, for at sikre, at de har fået tillægget udbetalt med lønnen, og at det passer. Vi har oplevet sager, hvor det er blevet glemt eller beløbet ikke stemmer. Så tjek en ekstra gang og læs eventuelt også mere om reglerne for ferietillæg på Prosa.dk”.

 

Den triste: Få hjælp
August er sammen med januar erfaringsmæssigt den største skilsmisse-måned og den måned, hvor en stor del mennesker går ned med stress. Ferietiden kan have efterdønninger, hvor hverdagen rammer som en hammer enten i familieforholdet eller i forhold til at returnere til arbejdet.

PROSAs jurist Camilla Winter opfordrer til at bruge den hjælp, som netop en fagforening kan tilbyde:.

”Desværre er det klassisk, at vi i PROSA får mange henvendelser i august relateret til sygemeldinger, som følge af stress eller skilsmisser. Det er meget vigtigt, at få den rette rådgivning, også rent juridisk i forhold til, hvordan du skal forholde dig til din arbejdsplads, arbejdsgiver m.m. Eller omkring sygemeldinger og økonomiske forhold. Derfor vil jeg opfordre medlemmer til at huske at gøre brug af PROSA, hvis det triste rammer. Det kan være rent juridisk rådgivning, eller det kan være vores certificerede stresscoach”.