A-kassen, Arbejdsmarkedet

A-kassen får ansvar for stikprøvekontrol

Fra 1. maj skal a-kasserne selv kontrollere dagpengeudbetalinger til medlemmerne. Derfor er det vigtigt at give a-kassen korrekte oplysninger.

At ledige medlemmer udsættes for kontrol er absolut ikke noget nyt.

Men tidligere har det været en kontrol, som blev foretaget stikprøvevis på baggrund af Pensionsstyrelsens – tidligere Arbejdsdirektoratet – udsøgninger af medlemmer, som havde arbejdsløshedsdagpenge som indtægtsgrundlag og samtidig havde registreret anden a-indkomst hos skattevæsenet.

Udsøgningen skete på Pensionsstyrelsens foranledning, på baggrund af Skatteregisterets registreringer. A-kassen var involveret i kontrollen med at indsamle materiale, høre medlemmet og træffe afgørelse om resultatet af undersøgelsen.

Opdage fejl tidligere

Fra 1. maj 2011 er hele kontrolopgaven skubbet over til a-kasserne. Argumentet for denne opgaveglidning er, at a-kasserne vil være i stand til at opdage eventuelle fejl tidligere. Dermed vil konsekvenserne over for medlemmerne være mindre drastiske, fordi de fejludbetalte beløb formodes at være mindre.

Det betyder dog ikke, at vi selv kan fastlægge retningslinjer eller metoder, for overordnet er kontrollen fortsat forankret i Pensionsstyrelsen. A-kassernes rolle er nøje beskrevet, og opgaven bliver derfor meget bunden, med løbende afrapportering til Pensionsstyrelsen.

Opgaven kommer simpelthen til at bestå i, at alle – alle – medlemmer, der får udbetalt ydelser fra a-kassen, fremover skal kontrolleres.

Kontrollen skal gennemføres ved, at a-kassen elektronisk sammenholder oplysningerne i Indkomstregistret med medlemmets egne oplysninger om blandt andet indtægter og beskæftigelse til a-kassen.

I de tilfælde, hvor denne samkøring viser uregelmæssigheder på over 1.000 kroner. eller 30 timer per kvartal, skal a-kassen foretage en manuel efterkontrol.

Meget høj straf

Så derfor er det vigtigt, at alle, der modtager ydelser fra a-kassen, er meget opmærksomme på at få givet os de korrekte oplysninger om forhold, der kan have betydning for ydelserne. Det er vigtigt, at I får skrevet det korrekte antal arbejdstimer på ydelseskortene, og det er vigtigt, at I får skrevet ferie/sygdom mv. i den korrekte periode.

Straffen for urigtige oplysninger er fortsat meget høj. Vi taler om tilbagebetaling af ydelser med renter samtidig med karantæner af forskellig længde ud fra omstændighederne og omfanget af uregelmæssigheder. Vi taler i værste fald om politianmeldelser.