Datakommunikation/telefoni

Åben WiFi i København og andre større byer?

Hvem skal have adgang til hotspots? Hvad skal de have adgang til? Hvor meget skal det koste?

Tre centrale spørgsmål, som der er meget forskellige svar på. I den ene ende finder vi TDC, Telia og andre store internetudbydere, der mener, at det skal koste penge - gerne mange penge. TCDs takst lige nu er 30 kr. for 30 minutter. I den anden ende finder vi Google, der har spændt verdens største gratis WiFi ud over San Francisco, betalt af reklamer. I Danmark kan man på hjemmesiden www.openwifi.dk se, at der er 947 kendte åbne hotspots. Et af de nytilkomne hotspots er Butlers Bar i Herluf Trollesgade 9 i København. De har valgt at gøre deres hotspot åbent og gratis, andre har overladt det til TDC og Telia at opkræve betaling.

Som det er nu
I Københavns kommune har der været et politisk ønske om at kunne tilbyde borgerne gratis hotspots. Det har været behandlet på en række møder med det resultat, at kommunen laver 17 hotspots her til sommer. Men, for der er et men, Erhvervsministeriet har tolket kommunalfuldmagten sådan, at der kun bliver adgang til meget få hjemmesider rettet udelukkende mod turister (f.eks. www.visitcopenhagen.dk). Vil man ind på andre hjemmeside koster det TDCs minuttakst. Indtil videre er der en række biblioteker og skoler, hvor der er åbent og gratis internetadgang.

DSB er på vej med internetadgang i togene ligesom i Sverige. I de svenske X 2000-tog kan man få internetadgang til en pris af 49 svenske kroner for 30 minutter og 109 for hele rejsen. DSB's lignende tilbud træder først i kraft, når de nye italienske IC4 kommer i drift.

Økonomi
Der er mange penge på højkant i denne sag - først og fremmest borgernes penge. De kapitalfonde der overtog TDC gældsatte selskabet for 76,4 mia. kr., så det er (kapital)logik, at de gerne vil tjene endnu mere på deres internet og deres kobber. Omvendt så har mange allerede betalt for deres internetopkobling, og de har en betydelig overskudskapacitet, som de godt kunne dele med andre.

Billige løsninger for alle
For at få gang i denne debat etablerede PROSA den 1. maj et åbent WiFi i Fælledparken, og vi forsætter med at etablere et WiFi i Ørstedsparken. Hvis andre følger vores eksempel, kan vi få dækket store dele af København med åbent WiFi. Nogle vil opfatte det som en provokation. Men det kan være nødvendigt, hvis vi skal undgå de meget dyre løsninger, der kun bliver for de få. Teknologien skaber nogle muligheder som kan udnyttes forskelligt. PROSA og andre trækker i den ene retning - TDC og Telia i den anden, men er det ikke kun en sund konkurrence på forskellige koncepter? Hvorfor lave dyre løsninger for de få, når vi nu har en enestående mulighed for sammen, at lave billige løsninger for de mange?