Outsourcing

Akademiske kollegaer betaler til Prosas strejkekasse

Konflikten på CSC: Det bliver os næste gang, lyder det fra de andre fagforeninger.

Hvordan kan vi betale til Prosas strejkekasse?

Sådan var reaktionen, da ingeniører, arkitekter, DJØF’ere og magistre ansat i CSC mandag mødtes til stormøde. Her var konflikten med ledelsen i den amerikanske IT-gigant på dagsordenen.

- Vi er meget bekymrede, for vi ved, at vi bliver stillet overfor de samme krav, når vi skal forhandle næste år, siger Vibeke Højrup, der er tillidsrepræsentant for akademikere i CSC.

De 120 ansatte, der er sendt hjem og lockoutet, er alle medlem af Prosa, og det er deres fagforening Prosa, der lige nu bliver stillet overfor de ultimative krav. 

Alligevel gav de 75 akademikere på mødet, der er medlem af andre fagforeninger, sin fulde opbakning til kollegaerne fra Prosa, fortæller Vibeke Højrup.

- Folk synes, at ledelsens krav er urimelige, forklarer hun.

Vil flytte 900 job

Ledelsen har startet konflikten, fordi de ansatte ikke vil acceptere krav, der svarer til 30 procent lønnedgang. I mens har et internt dokument fra CSC’s ledelse afsløret, at cheferne planlægger at fjerne 900 job i Norden.

- De vil have os ned i løn og fjerne vores tryghedsaftale. Men skal vi gå ned i løn, vil vi have en garanti for, at vi ikke også mister vores arbejde. Ellers giver det ikke mening, påpeger hun.

Hun ærgrer sig over, at ledelsen ikke lytter til de ansatte.

- Vi synes ikke, CSC virker interesserede i at forhandle. Vi ser det som union busting, mener Vibeke Højrup.

Tre gode råd

Det var klubben for Akademikere i CSC (AIC), der havde indkaldt sine medlemmer til stormødet. Her diskuterede de især, hvordan de undgår at udføre det arbejde, som er blevet ramt af konflikten.

Vibeke Højrup forklarer, hvordan du skal forholde dig:

  1. Sig nej til den chef, der beder dig om at lave det strejkeramte arbejde.
  2. Hvis han insisterer, skal du ikke nedlægge arbejdet, men få lederen til at give dig en skriftlig ordre.
  3. Derefter skal du udføre arbejdet, men gå til din tillidsrepræsentant, der så vil redde trådene ud.