Alt fra klassikerne som telefon, sms, internetbrowser, vækkeur, kamera og kalender over podcasts, nyhedsfeeds, gps, film- og musikafspiller, vejrudsigt og rejseplan til ordbøger over fremmedsprog, guitarstemmer og fjernbetjening. Kært barn har mange funktioner – og nærmest kun fantasien sætter grænser for, hvad medlemmerne af Prosabladets brugerpanel bruger deres smartphone eller tablet til.
Og det er tydeligt, at smartphones er blevet mainstream blandt de it-professionelle i brugerpanelet, som dog ikke er et repræsentativt udsnit af PROSAs medlemmer.
Otte ud af 10 i brugerpanelet har en smartphone eller en tablet, dvs. 63 ud af 77 besvarere i denne måned. 15 har en tablet eller tavle-pc, som den også kaldes. Heraf har langt de fleste, 13, en iPad, og to en Android-model. Det er cirka fifty-fifty, om folk har anskaffet sig den, fordi de syntes de havde brug for den, eller fordi de bare ville prøve den af for sjov.
– Det er hurtigt og nemt lige at hive en tablet frem for at lave noget i stedet for at skulle starte sin bærbare op, samt at den har erstattet de fleste ting, jeg plejede at bruge min bærbare til, forklarer en tablet-ejer fra brugerpanelet.
– Som læseredskab til videnskabelige artikler. Som alternativ notetaking tool on the road, begrunder en anden sit behov for en tablet.
Kritiske brugere
Det er dog ikke alle, der er fuldstændig teknologibegejstrede over de mobile enheder. Som én skriver:
– Spørgsmålene i denne undersøgelse stinker langt væk af, at en eller anden teknofil person lige vil høre, om vi andre er lige så begejstrede, som han/hun er.
Flertallet i undersøgelsen er dog glade brugere af smartphones, og en enkelt nævner, at han har besvaret spørgsmålene via en smartphone. Kodeordene for de fleste er mobilitet og internet overalt.
Men de er dog ikke ukritiske over for alt, hvad deres smartphone og tablet tilbyder dem. Flere nævner den ringe mulighed for at beskytte privatlivets fred, der kommer med brugen af forskellige tredjeparts-applikationer (apps).
– Vi skal have beskyttelse af brugerne, idet meget få egentlig er klar over, hvilke informationer de frivilligt afgiver, kommenterer én.
Og mens nogle er positive over for de mange apps og mener, at det bugnende og uigennemskuelige marked vil regulere sig selv efterhånden, mener andre, at apps er en døgnflue, der før eller siden vil blive afløst af browserbaserede apps via HTML5.
– Nu er man i pc-verdenen gået væk fra at benytte programmer, og flere og flere services kører i en browser. På en smartphone går man tilbage til "gamle" tider og har behov for at have en app til hver en service. Det er træls.
– Jeg tror, en meget stor del af udviklingen vil rykke sig mod HTML5, der samtidig vil gøre cross-platform-udvikling nemmere.
Roote mobilen
Medlemmerne af brugerpanelet er ikke overraskende gladest for Android-styresystemet, men der er også andre systemer repræsenteret, især Apples iOS. De fleste kan godt lide Androids muligheder for at lave om i enheden, som man vil. Nogle ville dog gerne have endnu flere muligheder.
– Jeg er MEGET negativ over, at man skal roote sin mobil for at få kontrol over den. Det er for ringe for noget, man har købt og ejer.
Ud over åbenlyse forbedringer som hurtigere processor, bedre batterilevetid og bedre stabilitet kan brugerpanelisternes mobile enheder i dag det meste af det, de skal kunne. Nogle savner dog blandt andet bedre flashunderstøttelse, rigtige taster, spærring af personlige data, betaling af varer og mere plads, og enkelte savner mulighed for at lave kaffe og riste brød.
– Den skal være endnu hurtigere, og den skal give lettere adgang til visse funktioner. Og så skal den styre Google Docs bedre. Måske også give bedre adgang til NemID-brug. Og gerne blokere reklamer automatisk på tunge websider. Bedre højttalere. Den må også gerne kunne lave kaffe om morgenen, men jeg vil ikke blive skuffet, hvis den ikke kan :-)