Dermed er den danske regering kun enig i halvandet af EU-kommissionens fire hovedpunkter i udkastet til en forordning om taksering af grænseoverskridende mobilsamtaler, kan man uddrage af hans redegørelse til europa- og videnskabsudvalgene om sit høringssvar til kommissionen om de høje priser for international roaming.
Tøver med indgreb i detailledet
- Danmark støtter et regulatorisk indgreb rettet mod engrosniveauet, hvorimod man som udgangspunkt bør undgå at forstyrre markedssituationen ved at regulere på detailniveau, skriver Helge Sander fuld af bekymring for den frie konkurrence og dannelse af uigennemsigtighed for forbrugerne.
- Kun hvis et initiativ rettet mod engrosniveauet ikke på tilfredsstillende vis slår igennem over for slutbrugerne, bør der ske en regulering af priserne for international roaming på detailniveau, fortsætter den danske teleminister.
Han siger ja til regulering af engrospriserne, måske til regulering af detailpriserne, hvis det ikke hjælper, nej til ophævelse af den eksisterende praksis, hvorefter en forbruger skal betale for at modtage et opkald, når vedkommende opholder sig i udlandet, samt nej til princippet om hjemlandstakst.
Vil først se virkning af indgreb i engrosleddet
Det sidste nej skyldes, at indførelse af EU-kommissionens centrale princip om hjemlandstakst er detailregulering i detailledet.
Det bløder Helge Sander dog op med et ja til maksimalprisregulering af detailpriserne frem for detailregulering baseret på hjemlandstakster, hvis engrosregulering ikke kommer forbrugerne til gode i form af lavere detailpriser.
Viviane Reding vil skabe det indre telemarked
- Vi griber ind over for en af de sidste grænser i EU's indre marked, erklærede mediekommissær Viviane Reding, da hun 12. juli fremlagde et revideret og mindre stramt forslag om internationale mobilsamtaler.
Der er stor uenighed om forslaget blandt de 25 EU-kommissærer, men trangen til at gøre sig nyttig i vælgernes øjne efter nej-afstemningerne i Frankrig og Holland er stærkere end at lytte til teleindustriens protester.
Det ville ved uændret vedtagelse nedsætte for brug af mobiltelefon i udlandet med op til 70 procent fra sommeren 2007.
100 kroner per mobiltelefonerende
Det drejer sig om milliarder. Ifølge embedsmændene i Berlaymontbygningen udgør EU-markedet for international roaming omkring 8,5 mia. euro (63½ mia drk.), hvilket er 5,7 % af mobiltelefonbranchens samlede indtægter.
Forslaget til EU-forordning vil spare forbrugerne for omkring 5 mia. euro (37½ mia. dkr.). Det er ifølge Fagpressebureauets ubefæstede skøn omkring 100 danske kroner per mobiltelesnakkende europæer.
"Kommissionen ønsker at sikre, at de takster, forbrugerne betaler for roamingtjenester i EU, ikke uden grund er højere end dem, de betaler for at foretage opkald i deres eget land (den europæiske hjemmemarkedsmetode)," skriver Viviane Reding om hjemlandstaksten, der ville gavne 110 millioner forretningsmænd og 37 millioner turister.
500 procent overpris
"Trods nogle mobiltelefonoperatørers erklæringer for nylig om, at de vil begynde at reducere roamingtaksterne for at foregribe et eventuelt lovindgreb fra EU's side, er den gennemsnitlige detailtakst for et roamingopkald i dag på 1,15 euro pr. minut (8,57 dkr., red.), hvilket stadig er mere end fem gange mere, end hvad det reelt koster at levere denne tjeneste på engrosniveau," anfører den luxembourgske kommissær.
"Detailroamingtaksterne er også rundt regnet fire gange højere end de indenlandske takster. F.eks. er taksten for et lokalt opkald i Polen typisk på omkring 0,19 euro. En tysk kunde, som krydser grænsen til Polen, skal betale fra 0,34 euro til 2,56 euro pr. minut for at foretage det samme lokale opkald, dvs. mere end 3-9 gange den takst, som den polske kunde betaler," fortsætter Viviane Reding i sin pressemeddelelse fra 12. juli.
Venstre i Bryssel: Det skal være slut nu
- En fire minutters samtale fra Frankrig til Danmark på en dansk mobiltelefon koster således 38 kr., og det er simpelt hen for meget. Telefonselskaberne har i alt for lang tid tjent masser af penge på den konto, men det skal være slut nu, erklærede EU-parlamentsmedlem Karin Riis-Jørgensen (V) i en pressemeddelelse i slutningen af marts, da Viviane Reding bebudede fremsættelsen sit forslag.
- Mange har prøvet at komme hjem fra en ferie og modtage en høj regning, selv om mobiltelefonen kun har været i brug få gange. Det kan naturligvis ikke være meningen, at forbrugerne skal betale mange gange den pris, det reelt koster, bare fordi de er i udlandet. Derfor er det glædeligt, at EU-kommissionen nu tager fat på problemet, supplerede EU-parlamentsmedlem Henrik Dam Kristensen (S).
Datakommunikation/telefoni