It og samfund

Disrupt: Den forstyrrede regering

Regeringens nye ”disruptionråd” er et jubelsvar på enøjet teknologibegejstring fra Silicon Valley.

 

Jeg kan stadig huske det. Det var for et par år siden, hvor en række it-professionelle forsøgte at lære Folketingets it-ordførere en lille smule om sikkerhed i et udvalgsværelse på Christiansborg. En af dem var FreeBSD-udvikler Poul Henning Kamp, der fortalte om, hvorfor lande som Kina og USA har deres egne styresystemer, hvilket måske ikke sikrer dem fuldkomment mod overvågning og aflytning, men i det mindste gør det nemmere at gennemskue og holde øje med, hvad der foregår. Kamp gjorde også folketingsmedlemmerne opmærksom på, at en platform som iOS, styresystemet bag Apples iPhones og iPads, sandsynligvis er fyldt med huller, som for eksempel den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, ville kunne udnytte. 

– Jeg håber ikke, I bruger den slags til statshemmeligheder?, sagde han spøgende. 

Jeg sad lige bag ved de højt ærede folketingsmedlemmer og kunne se flere ting: 

De var alle sammen på Facebook på deres devices. Hele flokken. Og ingen af dem hørte efter. Overhovedet. 

Poul Henning Kamp forsøgte at forklare om kodelinjer og fejl og risici og havde gjort sig umage, men vigtig og sandfærdig information om computere er bare ikke særligt interessant.

Og slet ikke, hvis man skal tage konsekvenser af den viden, og det er jo det, politikere skal? Heldigvis kom Google og Singularity University (SU) hele Folketinget til undsætning under konferencen "Digital Frontrunners" i Industriens Hus i september. 

Her fik hele den danske elite nemlig serveret den ene wow-oplevelse efter den anden. Der blev talt om kunstig intelligens og robotter og ikke bare vækst, men eksponentiel vækst med Moores lov.

Det kunne de lide, politikerne. Det kunne de forstå. Og hvis der var nogen, der ikke havde forstået det, ja, så havde Google skam en fin rapport fra Boston Consulting Group, som virksomheden selv har betalt for - lige til at tage med hjem: Industri 4.0 hedder den, og Tænketanken Europa og Dansk Industri var  ellevilde med budskabet: Vi er bagud, det er farligt, der sker ting, vi ikke aner noget som helst om, men der er en medicin: Hvis I gør, som vi, - det vil sige, som Google og Singularity University siger - så kommer der gang i hjulene. Så skal I fandeme se det snurre og gungre. 

"Danmark kan vinde 150.000 fuldtidsstillinger, og vores bruttonationalprodukt kan stige med mere end 200 milliarder kroner, hvis vi omfavner Industri 4.0, Internet of Things (IoT), robotter, og det digitale indre marked bliver fuldt implementeret", lyder det i rapporten, og hvem tør sige nej til det? 

– Vi vil forandre den måde, du tænker på fremtiden og på, hvad teknologi kan, sagde stifteren af Singularity University, Rob Nail. Han understregede, at SU's primære opgave er "forandring".

Men forandring er ikke længere det rigtige ord. Nu hedder det DISRUPTION. Disruption betyder rystelse, forstyrrelse og er et af de mest indbringende begreber for konsulenter og andre charlataner over hele verden, fordi man kan bruge det til at skræmme politikere og virksomheder til at gøre virkeligt mærkelige - og ekstremt kostbare - ting for at undgå, at deres virksomhed eller land bliver udsat for en "Uber-effekt", når en app pludselig tror, den kan køre taxi uden at betale skat.

Google og Singularity Universitys budskaber gik rent ind den dag - så rent, at da regeringen genopstod efter at have uddelt nogle flere ministerpensioner til diverse støtter, ja, så var der kommet en helt ny minister ... godt nok ikke for disruption, men næsten: en minister for "innovation", Sophie Løhde. Hun skal få "den offentlige sektor til at køre længere på literen", siger hun, og så skal hun være chef for Moderniseringsstyrelsen, Digitaliseringsstyrelsen, Statens IT og Statens Administration. Forvent mere selvbetjening - på iPads. 

Og så har man lavet et nyt råd, som man kalder et "Partnerskab om fremtidens arbejdsmarked" med undertitlen "Disruptionsrådet". Her skal man arbejde for, "at alle får del i den velstandsudvikling, som globalisering og ny teknologi giver os mulighed for". 

"Disruption får nogle brancher til at forsvinde, mens nye blomstrer op. I de kommende år vil digitaliseringen kunne skabe bedre sundhed for den enkelte og for eksempel forebygge ulykker på vejene", jubler den nye regering.

Og skulle nørdalarmen gå igen, midt i en Facebook-opdatering, så er jeg sikker på, at Google eller nogle af Singularity Universitys meget, meget aktive danske disciple er klar til at træde til med konsulentydelser, hardware og infrastruktur, alt friskt og Made in The Silicon Valley, USA, med deres dyre pyramidespils-kursussystemer og gode forbindelser til en tid, hvor al viden på L. Ron Hubbard'sk vis ender i et lysende tetanisk punkt, et sted hvor uber-kloge robotter rejser til Mars i fine raketter og efterlader os her, klikkende ud i det blå, mens noget ryster sig forstyrret ... det er det, der engang var Danmark - nu hedder det google.dk, og vi sejler syngende ind i singulariteten ...