Kompetenceudvikling

Erhvervserfaring skaffer job

PROSA står bag nyt succes-initiativ, der skaffer ledige erhvervserfaring. Vi besøgte MedieVærkstedet, hvor de ledige fungerer som ansatte og leverer løsninger til foreninger og organisationer. Tidligere erfaringer viser, at det hurtigt kan betyde fast arbejde.

Da PROSA møder Helge Petersen, 25 år, er han ved at lægge sidste hånd på MedieVærkstedets hjemmeside, som han gennem en måned har lavet med to andre datamatikere og tre multimediedesignere. Dagen efter skal han ud og tale med et døgncenter om, hvordan de kunne tænke sig, at deres nye hjemmeside skal se ud, og hvordan Helge og nogle af hans kolleger kan hjælpe dem. Arbejdsugen er på 35 timer, og der er ikke meget, der afslører, at Helge ikke er almindeligt it-ansat. Men Helge og hans 12 kolleger er alle ledige og i gang med at efteruddanne sig. Ikke-kommercielle kunder får udført løsninger af den blandede flok af multimediedesignere og datamatikere, til gengæld får de unge i MedieVærkstedet den eftertragtede erhvervserfaring og nye kompetencer i det, de kalder "erhvervsorienteret undervisning". I forbindelse med de konkrete opgaver arrangeres der den nødvendige undervisning, således at opgaverne kan løses fagligt forsvarligt. Der er også mulighed for at deltagerne kommer ud i en praktik i en virksomhed.

Halvdelen får job
- Gudskelov kunne jeg vælge dette forløb, så jeg ikke skulle på et udviklings- eller jobsøgningskursus for ledige, smiler Helge Petersen fra sin plads i MedieVærkstedet på Nørrebro i København. Og han har grund til at smile, for chancerne for at få job efter at have prøvet kræfter i op til 38 uger med praktiske og konkrete løsninger - fx internet-baseret databaseløsning eller analytisk gennemgang af it-behovet - til foreninger og organisationer, er ganske store. Erfaringer fra et lignende projekt i Aarhus viser, at efter et halvt års forløb var halvdelen af de involverede ledige i job. Det nye projekt i København tyder allerede godt.

- Inden for den første måned har tre af vores deltagere fundet arbejde, fortæller projektleder Kim Lindberg fra Microworld, der er den praktiske udfører af PROSAs idé om at give ledige erhvervserfaring. Alle de "ansatte" i MedieVærkstedet skal skrive en ansøgning og til samtale, for det er ikke nok at være ledig, man skal være motiveret og have de rette kompetencer:

- Vi ser på ansøgernes sociale indstilling, deres motivation og engagement. Vi stiller krav til selvorganisering og flair for metodisk arbejde, fortæller Kim Lindberg, der tilføjer, at interesserede bare skal henvende sig, for det er hele tiden muligt at blive løbende optaget i forløbet.

Projektet finansieres af AF og tilbydes ledige i anden ledighedsperiode (dvs. efter et halvt års ledighed, hvis man er under 30 år og efter et års ledighed, hvis man er over 30 år, red.). Er du interesseret så kontakt Kim Lindberg, Microworld på kli@microworld.dk eller tlf. 3531 0414. Du kan også se mere på PROSAs hjemmeside under "Kurser for ledige".