Internet

EU skal sikre internettet mod censur

Den aktuelle kinesiske internetcensur viser behovet for et europæisk udspil, der sikrer fri adgang til informationer, mener dansk EU-parlamentariker.

Dansk EU-politiker har taget initiativ til at bekæmpe censur på internettet. Karin Riis-Jørgensen (V) har sammen med syv andre EU-parlamentsmedlemmer lavet et færdigt forslag til EU-kommissionen. Forslaget skal forhindre selskaber som eksempelvis Google i at censurere indholdet på nettet for at tækkes diktaturstater.

- Vi skal værne om vores ytringsfrihed. Det er vigtigt for demokratiet. Men i mange lande er der stadig ikke ytringsfrihed. Internettet skaber nye problemstillinger i forhold til benyttelse af ytringsfrihed. Det sker for eksempel, når kinesiske bloggere arresteres for at skrive kritisk om magthaverne i Kina, eller når Google, Yahoo og andre internetfirmaer censurerer deres søgemaskiner for at operere i lande som Kina, Tunesien og Nordkorea, siger Karin Riis-Jørensen.

Krav til virksomheder
Forslaget skal sikre ytringsfriheden og skabe retningslinjer for, hvordan virksomheder opererer i disse lande, og er resultatet af et bredt samarbejde i EU-parlamentet, som foruden Karin Riis-Jørgensen, som repræsenterer den Liberale Gruppe (ALDE), blandt andet omfatter medlemmer fra De Grønne i Tyskland og Østrig samt et medlem fra det portugisiske Socialistparti. De otte EU-parlamentarikeres udspil er inspireret af USA, hvor der allerede er sådan en lovgivning.

- Vi vil opsætte et sæt af krav til virksomheder, der skal drive forretning i lande med censur, og bl.a. kræve, at internetfirmaer ikke udleverer oplysninger om bloggeres identitet til regeringer, der udøver censur og fængsler folk for at benytte deres ytringsfrihed, siger Karin Riis Jørgensen.

EU-parlamentet kan ikke selv foreslå lovgivning. Det er i givet fald op til EU-kommissionen at fremsætte forslaget, men de otte EU-politikeres forslag er et bud på lovgivning, der bekæmper censurlandes blokering af netsider, frasortering af oplysninger og krav om registrering.

Læs forslaget på: prosa.dk/link/128