Fesen finanslovsforslag set med it-briller

Ingen bro mellem regeringens ambitioner og viljen til at afsætte midler til it-udvikling. PROSA frygter dansk brain-drain og tab af it-kreativitet.

 

”Digitaliseringsområdet er vigtigt for os som samfund. Der er et stort teknologisk kapløb i gang. Her ønsker vi, at Danmark skal spille en nøglerolle internationalt,” sagde Danmarks statsminister, da regeringstoppen i går havde indkaldt til pressemøde om "den kommende politiske sæson."

De it-professionelles fagforening undrer sig, at sammen regering nu fremlægger en finanslov, som på ingen måde leverer fundamentet.
"Der er for 10 millioner blandede bolsjer til AI. Jeg tror, at det i alle andre sammenlignelige lande vil blive set som en vittighed, lyder det fra næstformand i PROSA, Curt Kjærsgaard Raavig. 

PROSA advarede i går under et live interview i TVAvisen om, at regeringens ambition forudsætter massive investeringer i feltet, da Danmark ellers vil miste både viden og innovation, når det handler om it og tech.
Den advarsel er ikke blevet mindre efter, at han har set dagens regeringens finanslovsfredag:

”Vi har brystet os af at være en førende it-nation, og den førerkappe vil vi miste, hvis vi ikke tør at investere massivt i området. I dag kan vi i Danmark nok puste iværksætteriet og innovationstænkningen i gang, men it-området udvikler sig med raketfart, og mange start ups bliver opkøbt af de store techgiganter, hvis de rammer noget, der smager af en god ide. Derfor er investeringer i it-området påkrævet, hvis vi skal fastholde it-kreativiteten og ikke mindst viden. Er regeringens plan virkelig, at vores iværksætter-ånd skal opkøbes af giganterne, så de kan skumme fløden?” spørger næstformanden retorisk. 

Han henviser blandt andet til, at finansloven er renset for it-kapitalindsprøjtninger samt til initiativet om at afsætte 10 millioner kroner i 2025 til en digital task force for kunstig intelligens i det offentlige.
”Det er et næsten morsomt lavt beløb. It-området er blevet til ambitioner og ord uden indhold, uden et økonomisk rygstød. Det virker simpelthen mærkeligt”, siger Curt Kjærsgaard Raavig.

Han henviser også til manglende vilje til at bringe teknologiforståelse ind i Folkeskolens indskoling og et ødelæggende uddannelsesloft, som kommer til at skabe store flaskehalse på arbejdsmarkedet. Manglen på it-uddannede allerede er stor, og intet tyder på at kurven vil dale:
”Der mangler en plan. Der mangler langsigtede og fornuftige investeringer. Vi står med en teknologi, som præger alt på godt og ondt, og som er nøglen til vækst og velfærd. Det er det redskab, som vi skylder vores børn og unge at lære bedst muligt at forstå. Men vi er nærmest det eneste land i Vesteuropa, som ikke prioriterer det for alvor. Lidt tudetosset, hvis du spørger mig,” siger næstformanden.

Se forslag til finanslov