A-kassen, Senior, Arbejdsmarkedet

Fleksible seniorer scorer skattefri præmie

Med fleksibel efterløn kan folk, der arbejder, indtil de er 62 år, tjene op til 140.000 kroner skattefrit ved at arbejde, indtil de er 65.

481. Tallet synes tilfældigt og emmer ikke ligefrem af magi. Men det er penge værd for de efterlønnere, der er blevet på arbejdsmarkedet, til de blev 62 år.

Har du arbejdet svarende til mindst 20 måneder, fra du er 60 år, til du er 62, optjener du nemlig en skattefri præmie-portion for hver 481. time, du arbejder, fra du bliver 62 år, til du bliver folkepensionist som 65-årig. 481 timer svarer til et kvartals fuldtidsarbejde.

Nedsat tid

Før i tiden var det sådan, at var man en gang gået på efterløn, så var tilknytningen til arbejdsmarkedet en saga blot. Men de fordelagtige regler ved den fleksible efterløn gør, at seniorerne har mulighed for at have arbejde på deltid, samtidig med at de modtager efterløn. Andre vælger at have arbejde i perioder, for eksempel hen over sommeren, for derefter at gå på efterløn fuld tid resten af året.

Ligegyldigt, om du er på fast nedsat tid eller har sæsonarbejde, optjener du et præmietrin for hver 481. time, du arbejder. I 2010 er et præmietrin 11.731 kroner værd.

En efterlønner, der slet ikke holder op med at arbejde inden folkepensionen, optjener således 12 portioner og modtager 140.772 kroner på sin 65-års fødselsdag.

Modregnet time for time

Når du som efterlønner arbejder på nedsat tid, vil du som hovedregel blive modregnet time for time i din efterløn. Dvs. arbejder du 20 timer om ugen, vil du få suppleret op med 17 timers efterløn.

A-kassen kan dog ikke udbetale mindre end 1 dag med efterløn – altså 7,4 time pr. uge. Dvs. arbejder du 30 timer om ugen, kan du ikke få de sidste 7 timer på efterløn.