En varm sommerdag i 2003 på Vesterbro Torv midt i København.
Janus Friis har netop mødt en af sine bekendte for at spise en god frokost på Barbar Bar.
Nok var en hær af advokater, detektiver og stævningsmænd på jagt efter ham i lang række europæiske lande, men hvem skulle dog finde ham her?
Men pludselig står tre mænd ved hans bord. De præsenterer sig som udsendte fra Københavns Byret og overrækker ham en bunke papirer. Han er stævnet i en amerikansk retssag, der i værste fald kan koste ham hundreder af millioner kroner. I retsdokumenter til den amerikanske domstol erklærer Janus Friis, at han lægger papirerne fra sig på en stol. Hans bekendt er forsvundet, og lidt efter tager Janus Friis en taxa væk fra Vesterbro Torv.
– Jeg skulle bare mødes med en bekendt. Jeg vil helst ikke spekulere på, hvordan de (advokaterne, red.) har fundet ud af, at jeg ville være netop lige der, fortæller Janus Friis i bogen ’Milliardær på Skype’ af journalisterne Lars Ole Løcke og Peder Bjerge. Bogen følger den unge dansker i de ti år, hvor han går fra jobbet som medarbejder i Cybercitys telefonsupport-afdeling til internationalt ikon og milliardær på salget af virksomheden Skype. Og med i offentlighedens hidtidige ukendte retsdokumenter fra amerikanske retssager kaster bogen nyt lys over Janus Friis’ karriere.
Mest indflydelsesrige
I 2006 udpegede Time Magazine ’The Skype Guys’, Janus Friis og hans svenske partner Niklas Zennström, til at være blandt verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker sammen med blandt andre rockstjernen Bono. Samme år udpegede det britiske magasin The Economist de to iværksættere som Business Leader of the Year. Og i 2007 udråbt PC World dem som nogle af de 50 mest indflydelsesrige personer på internettet.
Janus Friis, knægten fra Værløse, er kommet meget langt. Sammen med Niklas Zennström har han skabt to virksomheder, der har efterladt kæmpemæssige brancher i vildrede om, hvordan de skal overleve i fremtiden.
Med KaZaA satte Janus Friis og Niklas Zennström den samlede musikbranche under pres som arvtager til amerikanske Napster, der gjorde det nemt og ikke mindst normalt at udveksle musik over internettet. Og med Skype fik telefonselskaber verden over en dosis af den dansk-svenske, som den endnu ikke har forvundet. Mulighederne for at tale billigt eller helt gratis i telefon er i dag normalt.
– Skype har været medvirkende til, at danskerne meget hurtigt fandt ud af at bruge computeren til at foretage telefonsamtaler. Tal fra OECD viser, at Danmark allerede i 2004 havde 300.000 Skype-brugere, hvilket på daværende tidspunkt var den største udbredelse i verden set i forhold til indbyggertallet, siger Jørgen Abild Andersen, direktør for den danske It- og Telestyrelse, i bogen.
Under jorden
Som om det ikke var nok, blev Skype lanceret, mens de to bagmænd måtte leve under jorden i skjul for pladeindustriens advokater, der forsøgte at stævne dem med krav om erstatning for krænkelser af ophavsrettigheder til den musik, som ulovligt blev udvekslet over KaZaA. Ifølge de amerikanske retsdokumenter måtte Niklas Zennström flygte blødende fra en flok detektiver om formiddagen 27. oktober 2003. Mens han undslap, blev hans franske kone Catherine omringet af mænd, der råbte, at hun skulle modtage stævningerne.
Ifølge hendes erklæring til den amerikanske domstol mente Catherine Zennström at kunne huske, at hun skreg ad mændene, fordi hun var så vred og bange. Efter cirka et kvarter forlod mændene gaden. Da alt igen var roligt, ringede Catherine Zennström til sin mand. Da de mødtes, opdagede hun, at Niklas’ venstre hånd blødte. Den var så hævet, at han kun med besvær kunne tage sin vielsesring af. Han havde også et stort hul i sine cowboybukser på venstre knæ, hvorfra der sivede blod. De to ventede et stykke tid, indtil de vovede sig ind på en cafe for at få noget at spise.
Men trods adskillige konfrontationer med musikindustriens udsendte lykkedes det for Janus Friis og Niklas Zennström at sælge Skype til det amerikanske online auktionshus eBay for godt 16 milliarder danske kroner plus en mulighed for at score yderligere milliarder, hvis de nåede en række mål. En handel, der gjorde den unge dansker til milliardær, endnu inden han var fyldt de tredive.
Nu online tv
Hvis nogen havde forestillet sig, at Janus Friis ville læne sig tilbage i designersofaen efter at have nået sin drengedrøm om at tjene så mange penge, at han var fri til at gøre, som det passer ham, så tager de fejl. Ud over at have lanceret et ventureselskab, Atomico, sammen med Niklas Zennström har Janus Friis satset stort på at servere tv gratis over internettet.
Men endnu har omverdenen til gode at se, om det nye selskab Joost slår an. Mens både Skype og KaZaA slog stort an blandt millioner af brugere over hele verden, er det gået meget langsommere med Joost, der forsøger sig som partner med de allerstørste giganter blandt denne verdens producenter af fjernsynsudsendelser. Til forskel fra tidligere har Joost, Zennström og Friis denne gang en modstander, der til fulde kender internettets potentiale, nemlig Google og YouTube.
Men Janus Friis har med sin succes med Skype fået en status på den internationale scene, som gør ham i stand til at åbne døre ind til topchefer, som kun de færreste er i stand til at få hul igennem til.
– Janus Friis og Niklas Zennström har fået kvalitetsstemplet fra eBay, som har købt deres virksomhed til mange penge, så de kan få et møde med dem. Du og jeg ville ikke engang komme i nærheden af at tale med de rigtige mennesker, siger en af deres tidligere kolleger fra Skype, engelske Michael Jackson.