Regeringens genopretningspakke rammer a-kassemedlemmers rettigheder generelt og går især ud over nyuddannede og ledige. Disse områder bliver særligt berørt:
1. Alle ledige får fremover kun to års dagpengeret. Det betyder, at perioden, man kan få dagpenge i, er halveret fra de fire år, man havde ret til før. Ændringen er allerede trådt i kraft 1. juli 2010. Medlemmer, der har to år eller mindre tilbage, bliver dog ikke umiddelbart berørt.
Når ydelsesperioden halveres, får det stor betydning for den økonomiske sikkerhed, det trods alt er at være medlem af en a-kasse og kunne få dagpenge ved ledighed.
2. Hertil kommer, at kravet til generhvervelse af dagpengeretten stiger til det dobbelte, altså 1.924 timer, mod i dag 962 timer. Og det på et tidspunkt, hvor det er svært at finde arbejde.
Denne regel træder i kraft 2. juli 2012.
3. Feriedagpenge til nyuddannede afskaffes per 1. maj 2011.
I dag har nyuddannede en særlig ret til op til tre ugers ferie med feriedagpenge.
Denne ret falder væk, og alle skal herefter optjene ret til ferie som lønmodtagere.
Det har den konsekvens, at nyuddannede, der afslutter en uddannelse i juni måned, først kan holde fuld ferie med løn to år efter endt uddannelse. Unge nyetablerede familier kommer virkelig i klemme i denne regel, idet der typisk ikke vil være råd til egenbetalt ferie i et stramt budget.
4. Feriedagpenge til medlemmer, der har fået SVU eller VEU (Voksen- og efteruddannelsesstøtte), forsvinder også. Det betyder, at medlemmer, der søger efteruddannelse og skal have SVU eller VEU i kortere eller længere perioder, bliver berørt af denne stramning.
Medmindre det kan aftales med arbejdsgiveren, vil medlemmer, der har efteruddannet sig, miste retten helt eller delvist til betalt ferie i året efter.
Denne regel træder i kraft 1. januar 2011.
A-kassen, Arbejdsløshed, Arbejdsmarkedet