A-kassen

It-fagets A-kasse ønsker sine medlemmer et godt nytår

Ingen ændringer i år
Hvert år har a-kasserne med spænding set frem til regeringens forslag til Finansloven sidst på året. Hvert år har budt på nye regelændringer, som regel foreslået i november, besluttet i december, og gældende fra 1. januar året efter. Regelændringer betyder administrativt for a-kasserne, at procedurer, breve, pjecer og it-systemer skal rettes til med en meget kort tidsfrist. Desuden skal medlemmerne have vejledning om de nye regler.

Men i år blev det ved forslaget om at forlænge beregningsperioden fra 3 måneder til 12 måneder samt fradrag for timer i dagpengene ved en indtægt på over 27.700 kr. om måneden. Disse forslag blev taget af bordet igen efter en heftig debat i medierne, hvor statsministeren blev beskyldt for løftebrud, hvis forslagene blev gennemført.Vi kan kun være tilfredse med, at disse forslag ikke blev til noget, for vi er ikke i tvivl om, at de for vores medlemmer måtte opleves som en forringelse af dagpengesystemet. Så den gode nyhed er altså, at der IKKE er sket ændringer ved dette årsskifte.

Fradrag ved indtægt over 27.700 kr. og regler for ukontrollabelt arbejde
Vores medlemmer ville først og fremmest været blevet berørt af forslaget om, at nyledige ikke skulle modtage dagpenge i en periode i op til 5 uger svarende til deres indtægt udover 27.700 kr. om måneden. Ifølge notatet fra Beskæftigelsesministeriet var hensigten med dette bl.a. at ligestille kontrollabelt og ukontrollabelt arbejde udfra et retfærdighedsprincip.

Kontrollabelt arbejde aflønnes med en fast time/månedsløn og udføres på arbejdspladsen, dvs. hvor arbejdstiden kan kontrolleres. Ved deltidsarbejde, fradrages arbejdstimerne time for time i de supplerende dagpenge, uanset hvad timelønnen måtte være ved ledighed fradrages kun evt. overarbejdstimer. Ukontrollabelt arbejde er ofte honorarlønnet. Aflønningen tager ikke hensyn til, hvor mange timer, der bruges på at løse opgaven. For ukontrollabelt arbejde gælder det, at nyledige eller medlemmer med deltidsarbejde får deres indtægt omregnet til timer med en fastsat "timeløn" (omregningssats) på 163,30 kr. Dvs. jo højere løn man har fået i forhold til det faktiske timetal, jo større vil differencen være i forhold til det omregnede timetal, og jo flere timer vil man få fradraget i sine dagpenge.

Det var denne regel, som kontrollabelt arbejde skulle ligestilles med ifølge regeringens forslag.

Søg rådgivning allerede ved ansættelsen
Mange af vore medlemmer bliver overraskede - og forståeligt nok ofte også frustrerede - over fradragsreglerne for ukontrollabelt arbejde. Derfor vil PROSA råde medlemmer til, om muligt, at kontakte PROSA, inden der aftales løn- og ansættelsesforhold for at få vejledning om, hvilke dagpengemæssige konsekvenser, det kan have i tilfælde af fuld eller delvis ledighed.