A-kassen

Karantæne

Karantæne betyder, at man ikke får udbetalt fra a-kassen i en periode, hvor man ellers ville have ret til det. Læs her hvornår du får karantæne og hvad sanktionerne kan være.

 

Der findes flere former for karantæne inden for arbejdsløshedssystemet:
• hvis du i følge a-kasselovgivningen selv er skyld i din ledighed

• hvis du har modtaget en a-kasse ydelse med urette, og skal betale pengene tilbage

• hvis du har begået svig mod a-kassen, dvs. hvis du selv har ansvaret for, at du har fået ydelser med urette.

Selvforskyldt ledighed
Hvis du siger dit arbejde op uden at have en gyldig grund, eller hvis du bliver afskediget af en grund, der væsentligst skyldes dig selv, anses du for selv at være skyld i din ledighed. Så får du karantæne og det betyder, at du ikke kan få dagpenge i en periode. Der findes kun få gyldige grunde til, at du kan sige dit arbejde op uden at få karantæne. Det kan fx være på grund af dårligt helbred (kræver lægelig dokumentation), eller fordi din ægtefælle eller samlever har fået varigt arbejde langt fra jeres hidtidige bopæl. Det kan også være, fordi den offentlige transport bliver omlagt og giver dig en uforholdsmæssig lang transporttid. Du kan læse mere om gyldige grunde i vores elektroniske pjecer på www.prosa.dk/akasse/.

Hvis du afslår et job
Hvis du som ledig afslår et arbejde, som AF har formidlet til dig, anses du for selv at være skyld i din ledighed, med mindre du har en gyldig grund. Det samme gælder, hvis du afslår at få udarbejdet en individuel jobplan eller siger nej til et aktiveringstilbud fra AF. Du er også selvforskyldt ledig, hvis din handlemåde kan sidestilles med et afslag, fx hvis du udebliver fra en samtale om en individuel jobplan. Uanset om der er tale om arbejdsophør, et ophør i tilbud eller et afslag, varer karantænen 111 timer eller tre uger.

Karantænen
Karantænen er effektiv. Det betyder, at den kun kan afvikles i timer, hvor du ellers ville have haft ret til dagpenge. Derfor kan du ikke afvikle karantæne i perioder, hvor du ikke er tilmeldt AF, eller hvor du holder ferie, er syg eller andet. Det betyder, at du i stedet "skubber" karantænen foran dig, med mindre der går tre måneder fra den har virkning. Karantænen har virkning fra dagen efter ophøret eller afslaget. Hvis karantænen ikke er blevet afviklet inden tre måneder fra den dag, er resten forældet og falder bort. Karantænen kan også afvikles ved, at du efter arbejdsophøret arbejder 185 timer (fuldtidsforsikrede) eller 5 x ugentligt det timetal, du er meldt ledig på (deltidsforsikrede). Bliver du selvforskyldt ledig to gange inden for 12 måneder, mister du retten til dagpenge. Så kan du først få dagpenge igen, når du har haft 300 løntimer inden for 10 uger.

Sanktioner
Sanktion er en straf, som a-kassen giver, når et medlem har fået udbetalt ydelser fra a-kassen med urette. A-kassen giver ikke sanktion, hvis det ikke er medlemmets fejl, at ydelserne er udbetalt med urette, og med det samme giver besked til a-kassen om fejludbetalingen. Under alle omstændigheder skal pengene betales tilbage. Der er tale om situationer, hvor medlemmet enten har givet urigtige oplysninger eller ikke givet oplysninger, der har betydning for udbetalingen.

1. Tilbagebetaling.
Det beløb man uretmæssigt har fået, skal betales tilbage. Der kommer morarenter på, hvis beløbet er på mere end 12.820 kr. Morarenter er Nationalbankens udlånsrente + 7% (november 2004 er morarenten på 9,15%).

2. Karantæne for uagtsomhed
Du får karantæne for uagtsomhed, hvis du f.eks. har skrevet forkert på dagpengekortet, men selv henvender dig til a-kassen og retter fejlen. Der må altså ikke være tale om en bevidst handling, men sjuskeri! Karantænen for uagtsomhed er på 20 timer hvis beløbet højst svarer til 5 x max. sats. Hvis beløbet er højere, er karantænen på 37 timer. Hvis beløbet er på højst 2 x max. sats, får man slet ikke karantæne.

3. Karantæne for svig
Du får karantæne for svig, hvis der er tale om en bevidst handling med det formål at få udbetalt ydelser med urette. Der er også tale om en bevidst handling, hvis du opdager - eller burde opdage, at du har fået for meget udbetalt, men lader være med at give besked til a-kassen. Karantænen for svig er mindst på 37 timer og højst på 962 timer. Karantænen er afhængig af tilbagebetalingsbeløbets størrelse. Hvis du inden for de seneste fem år i forvejen har fået en karantæne for svig, bliver du slettet som medlem af a-kassen.

4. Politianmeldelse
Ved svig for mere end 25 x max. sats (pt. 16.025 kr.), skal a-kassen melde medlemmet til politiet. Hvis et medlem, der har begået svig over for a-kassen, fortryder og fortæller a-kassen om det, før det bliver opdaget, er der mulighed for at få en tredjedel "rabat" på svigskarantænen.