Long Neck village – dag 2

Jeg tog igen til Long Neck Village (som retteligt hedder Nai Soi) med Dawid og Sandi. Denne gang fik jeg lidt mere info om stedet.

Landsbyen har lige fået en generator, som de planlægger at lade køre 2 timer hver dag – mit gæt er, at den skal køre ved aftenstide; men derudover er den nærmeste strøm i nabolandsbyen. Der er ingen kloak – alt ryger urenset direkte i en lille bæk. Hvis jeg har lyst, er jeg velkommen til at overnatte. I så fald skal jeg have skaffet mig et myggenet – helst imprægneret med insektgift, så jeg med lidt held kan undgå malaria, japansk hjernehindebetændelse og denguefeber.

Skolen har 30 elever + 15 burmesiske forældreløse. De forældreløse er på tvungen ferie hos slægninge, mens deres bolig er ved at blive bygget om; de er tilbage om en uge. Jeg kan vælge at sove i deres nye sove”lokaler” eller hos en privat. De forældreløse bor tæt ved generatoren, men den private har plankegulv (imodsætning til lerklinet/bambusgulv). Og nej: Der er ikke aircondition eller bare en ventilator: Udluftningen sker ved at husene ikke er tætte på nogen måde.

Klasse”lokalerne” er adskildt af en 1.5 m høj væg, så man kan se direkte ind i de andre klasselokaler, og uden problemer høre, hvad der bliver sagt der. Det betyder at støjniveauet desværre er ret højt. Lokalerne er udstyret med kridttavler, der havde været kasseret og kørt på forbrændingen, hvis det havde været i DK: Der er store huller i tavlerne, og de er lidt svære at få kridtet til at hænge fast på.

Elevernes engelsk er begrænset, så de har en tendens til at gentage alt, der bliver sagt uden at forstå det. Det prøver jeg at rette op på.

Til undervisningen idag tog jeg min laptop frem, og viste dem en KhanAcademy video. De fleste vidste godt, at det var en computer, men jeg tror ikke, de nogensinde havde brugt en før. I hvert fald blev en af eleverne ret paf, da videoen begyndte at skrive på “tavlen” uden at man kunne se en hånd.

Der er ingen internet. Min telefon havde ingen dækning, men visse andre havde åbenbart dækning, så muligvis kan vi få GPRS/EDGE. Jeg har ikke rigtig lyst til at sætte det op, for jeg tror ikke, de har råd til at betale 50 DKK/GB. Jeg vil hellere sætte noget op, som her en forventning om vil kunne overleve, at jeg forsvinder.

Derfor er ideen lige nu at købe en 64-bit laptop med ekstra højttalere (de skal enten køre på batteri eller via USB), få KhanAcademy til at virke på den, og downloade alle KhanAcademy videoer. Så burde de være kørende i et år. Økonomien bliver dog et problem her. Hvis du ønsker at donere, så kan du overføre til reg. 9797 konto 804762.

Jeg havde egentlig taget min gamle 32-bit computer med, som jeg ville forære dem; men ak: Den kan ikke holde til varmen og lukker ned efter få minutters brug. Derudover ville det koste noget arbejde at få KhanAcademy (som er udviklet til 64-bit) til at virke på den.

KhanAcademy’s off-line version har en fejl, så den i øjeblikket ikke virker for mig: Jeg kan gå ind i administratordelen, men ikke i brugerdelen. Det vil være en hjælp, hvis du kan prøve at downloade den og se, om du kan få det til at virke. Det kræver en 64-bit computer (eller virtuel maskine) og Linux.