Et lovforslag, der er i høring nu, vil fjerne Arbejdsmarkedets Ankenævn, som er den eneste klageinstans for a-kasserne, der har været uafhængigt af Beskæftigelsesministeriet.
Hvis lovforslaget bliver vedtaget, bliver det personer med tilknytning til Beskæftigelsesministeriet, der skal undersøge, om Arbejdsdirektoratet har begået fejl, og om borgerne skal have medhold i klagesager.
Det vil undergrave de lediges retssikkerhed, mener Hanne Lykke Jespersen, der er forbundssekretær i PROSA.
Ministeriet skal undersøge sig selv
I fremtiden skal klagesager om blandt andet dagpenge, feriepenge og efterløn afgøres af ankechefer i Ankestyrelsen, der er udpeget af Beskæftigelsesministeriet og derfor ikke er en uafhængig instans.
Ministeriet skal med andre ord undersøge sig selv, og det vil føre til forkerte afgørelser, mener Hanne Lykke Jespersen. Hun vil derfor arbejde for, at lovforslaget bliver omarbejdet.
- Lovforslaget er et angreb på borgernes retssikkerhed. Det er helt galt, at der bliver ringere mulighed for at få ret i klager over forkerte afgørelser inden for a-kassesystemet. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, svarer ændringen i den nye klagegang til, når politiet skal undersøge sig selv – det kan jo give en perlerække af afgørelser, der blot bekræfter den første afgørelse, siger Hanne Lykke Jespersen.
- Det virker som magtfuldkommenhed, at ministeren vil have total kontrol over kommende afgørelser. Men taberen er den enkelte borger samt hele retssikkerheden i klagesager inden for beskæftigelsesområdet.
Ingen plads til dem, der repræsenterer de ledige
Lovforslaget indeholder også en bestemmelse om, at man ikke kan sidde i beskæftigelsesudvalget, hvis man arbejder i en a-kasse eller i A-kassernes Samvirke. Det betyder, at det bliver langt vanskeligere for ledige at blive repræsenteret, påpeger Hanne Lykke Jespersen.
- Når der ikke må være repræsentanter for a-kasserne, vil de lediges repræsentation i klagesystemet blive svækket. Denne del af lovforslaget handler om regeringens ideologiske korstog mod fagbevægelsen, men det handler også om, at ministeren decideret forbyder, at der må være nogen, der både repræsenterer de ledige og har indgående kendskab til de lediges sager, siger hun.
I 2008 fik borgere medhold i cirka 30 procent af de omkring 1000 klagesager i ankenævnet. Det er et højt tal, som ifølge Hanne Lykke Jespersen viser, at der netop er behov for en uafhængig klageinstans.