For tre uger siden vidste mange af de lockoutede medarbejdere på CSC ikke engang, hvad ordet 'lockout' betød. Nu har de fået det tæt ind på livet.
Der er godt fyldt op med mennesker i Nørrebrohallen onsdag eftermiddag den 16. februar. Cirka 350 CSC-ansatte, både lockoutede og ikke-lockoutede, er mødt op for at diskutere, hvordan de skal håndtere konflikten og få svar på spørgsmål om, hvordan den berører dem.
De fremmødte PROSA-medlemmer er tydeligt engagerede – man fristes til at sige kampklare – og dybt berørte af situationen. De har mange spørgsmål om alt fra, om de kan få lov til at holde ferie under en konflikt (det kan de ikke, hvis de strejker eller er lockoutet), hvordan de undgår at tage konfliktramt arbejde til, hvad fremtidsscenarierne er i konflikten. Svaret er, at man forventer en lang og sej kamp, som ikke bliver overstået lige med det samme, medmindre CSC-ledelsen pludselig viser sig villig til at forhandle.
Tryghedsaftalen er afgørende
Det springende punkt i konflikten er tryghedsaftalen, som blev lavet for over 20 år siden for at sikre de ansatte en godtgørelse på op til 13 måneders løn alt efter anciennitet, hvis de bliver fyret i forbindelse med personalereduktion – i dag især relevant på grund af offshoring. Da aftalen blev lavet, 'betalte' PROSA-medlemmerne for den med to procent af deres løn, som de har betalt hvert år siden.
– Vi er parat til store indrømmelser og har allerede tilbudt en reallønsnedgang på mellem 5 og 10 procent, men ledelsen i CSC har ikke været villig til forhandling. På intet tidspunkt har de slækket på de ekstreme og åbenbart ultimative krav, de har til os. Vi står tilbage med den klare fornemmelse, at der ingen løsning er, hvis vi ikke afgiver tryghedsaftalen, siger Lotte Mikkelsen, tillidsrepræsentant i PROSA/CSC.
Men at afgive tryghedsaftalen vil være det samme som at opsige sin brandforsikring, når huset er begyndt at brænde i den ene ende, mener hun. For ledelsen har meldt ud, at der skal skæres kraftigt ned på personalet i CSC Norden – med omkring 900 mennesker allerede i løbet af de næste 10-15 måneder.
– De forestiller sig, at vores firma skal bestå af projektledere og domænespecialister. Hvis vi opgiver tryghedsaftalen, mens de øvrige medarbejdergrupper (PROSA udgør cirka 1/3 af medarbejderne i CSC Danmark, red.) stadig har deres tryghedsaftaler, er det jo det samme som at give grønt lys for at fyre medarbejdere i vores dækningsområde, forklarer Lotte Mikkelsen.