Højlydte klapsalver ramte i weekenden Niels Bertelsen, da han blev genvalgt som formand for PROSA på årets delegeretforsamling d. 19.-20. november 2022. Fra talerstolen fortalte formanden bl.a.:
"Noget af det, jeg vil kæmpe for de kommende år, er, at få flere til at være aktive i PROSA. At hjælpe med et generationsskifte."
PROSA har tradition for at stort medlemsdemokrati, og det skal fortsat blomstre:
"Vi er jo en fagforening, der har en selvforståelse af, at vi har mange aktive. Det ligger i PROSAs DNA, at det skal være medlemmerne, der beslutter, hvad vi skal arbejde for, og som er med i arbejdet. Derfor skal vi blive bedre til at engagere medlemmerne og særligt de unge," siger Niels Bertelsen.
Med ikke mindre end 14 år som formand ved Niels Bertelsen, hvad han taler om, og han mener stadig, at fagforeninger er relevante for alle, også it-professionelle, for gode vilkår handler om meget mere end løn:
"Løn er ikke det eneste, der er gældende. Der er masser af vilkår, som ikke er fastsat ved andet end de aftaler, man indgår. Det er pension, barsel, overarbejde, rådighedsaftaler og så videre. Alle de vilkår, der ikke handler om løn. Vilkår, det kan være ekstremt vanskeligt som enkeltperson at lave aftaler omkring. Ingen kan forhandle sig til 6 måneders barsel eller en 4-dages arbejdsuge. Det står ikke i nogen lov – der er ikke nogen regler, der siger, at arbejdsgiveren skal imødekomme sådanne ønsker. Kun ved at være organiseret, kan man få den styrke, det kræver at komme igennem med sådan nogle aftaler."
Tre af delegeretforsamlingen mest markante vedtagelser var:
- PROSA vil arbejde for en 30-timers arbejdsuge.
”Produktiviteten er steget, og virksomhederne tjener mere. Medarbejderne er ikke blevet belønnet. Vi har brug for, at livet handler om andet end arbejde, hvor man skal stå til rådighed konstant, forventes at tjekke telefon og mail, og tænker på hvornår den næste deadline er. Tiden er moden til, at virksomhederne giver noget tilbage,” sagde forslagsstiller og nyvalgt forbundssekretær Amanda Christiansen og PROSA UNGs forslag.
- Studerende PROSA-medlemmer får to måneders gratis medlemskab af PROSA, når de afslutter deres uddannelse.
"Når man er helt nyuddannet, er økonomien normalt ikke så stor. Det er det tidspunkt i de flestes liv, hvor man har allermindst at gøre med. Så vi vil rigtig gerne hjælpe de nyuddannede godt på vej ind i arbejdslivet med gratis kontingent de første to måneder,” sagde forslagsstiller og forbundssekretær Henrik Jacobsen.
- Skal PROSA skifte navn?
Om begrundelsen for at se på navnet PROSA – forbundet af it-professionelle efter i sømmene, sagde repræsentant for PROSA UNG og forbundssekretær Amanda Christiansen:
”Vi skal bruge ord, som it-folk kan identificere sig med. Når vi står på studiestederne, er vi afhængige af et navn, der forklarer, hvad vi laver. Vi skal have et navn, som giver mening, når it-folk søger efter en fagforening. Lige nu har vi et navn, som kræver en marketingskampagne, for at it-folk ved, hvem vi. Kort sagt så skal vi være nemmere at opdage.”
Udover genvalget af Niels Bertelsen som formand, blev følgende valgt på weekendens delegeretforsamling:
Curt Kjærsgaard Raavig er ny næstformand. Han erstatter Hanne Lykke Jespersen, som træder tilbage efter 12 år på posten som organisatorisk næstformand.
Tre kendte forbundssekretærer blev genvalgt. Det drejer sig om Henrik Jacobsen, Amanda Christiansen og Morten Rønne. Mirza Cirkinagic blev for første gang valgt som ny forbundssekretær. Bjørn Vitoft genopstillede ikke.
Arbejdsplan med fem fokusområder
Arbejdet med at aktivere flere medlemmer er funderet i den arbejdsplan, der blev vedtaget på delegeretforsamlingen. Det betyder, at det er et område, hovedbestyrelsen og organisationen forpligter sig på at arbejde med de kommende to år. Alle arbejdsplanens fokusområder kan ses her:
1. Medlemsfremgang og medlemsudvikling: 20.000 medlemmer i 2030
PROSAs medlemstal er stagneret de sidste år, så samtidig med at IT-markedet er steget markant i mange år, er PROSAs medlemstal ikke steget i samme grad.
Vi har brug for at være mange medlemmer, så vi står stærkere i forhandlinger og kan give vores medlemmer relevante tilbud og services.
2. Digitalisering med omtanke
Der sker en stadig stigende grad af digitalisering af alle aspekter af samfundet. Det er vigtigt, at vi bruger digitaliseringen på en ansvarlig måde og tager udgangspunkt i de stærke demokratiske værdier, som vores samfund bygger på.
3. Det organiserende arbejde
PROSA vil arbejde for, at medlemmerne kan mødes på deres arbejdspladser og studiesteder. Dette gøres blandt andet ved at udvide tilbuddene til studieforeninger og personaleklubber, hvor medlemmerne har mulighed for selv at skabe aktiviteter med støtte fra PROSA.
4. Arbejdslivet for it-professionelle
PROSA skal være en uomgængelig aktør, når it-arbejdsmarkedet skal diskuteres, og løsninger på udfordringerne på it-arbejdsmarkedet skal identificeres og formuleres.
Her er der tale om emner som workbalance og stress, atypiske ansættelser/platformsøkonomi, social dumping og udenlandsk arbejdskraft, udbudsregler, kompetenceudvikling/ efteruddannelse og indsatsen for at få flere kvinder i it-faget.
5. PROSA eksternt og internt
Vi ønsker at PROSA består af aktive og engagerede medlemmer. Vi har brug for den viden og de ideer, som vores medlemmer har, men der er færre og færre medlemmer, der ønsker at være aktive. Derfor skal vi arbejde på at organisere os, så flere har lyst til at være med.