Det har været en fantastisk sommer, hvis man ser på antallet af soltimer. Om det har fristet nogen til at holde lidt sommerferie efter 27 hårde studiemåneder, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Uanset hvad er tendenserne for ledigheden blandt de nyuddannede datamatikere dybt bekymrende. Generelt er ledigheden steget markant sammenlignet med de tidligere år. Dimittenderne fra april 2001 var det største april-hold nogensinde.
Ledighed i Storkøbenhavn
Som det fremgår af skemaet, ser det rigtig skidt ud over hele landet. Den værste udvikling kan spores blandt medlemmerne med bopæl i det storkøbenhavnske område, hvor der traditionelt har været de største muligheder for beskæftigelse. Udviklingen er nu vendt, så Storkøbenhavn, sammen med de øvrige regioner øst for Storebælt, har den højeste ledighed.
Sammenlignet med de to foregående april-hold står det overordentlig bekymrende til. Af april-holdet 1999 var 35% stadig ledige i august, i august 2000 var tallet 29%, mens det i år er ca. 62% af april-holdet, der må friste en skæbne som ledige.
Fyringsrunder og konkurser
Væksten i antallet af IT-stillinger er stagnerende, og det slår generelt igennem i ledighedstallene. Værst er det dog for de nyuddannede. Der har været fyringsrunder for at ”tilpasse sig markedet”, som det så poetisk hedder. Og på grund af de ekstraordinært mange konkurser i branchen i første halvdel af 2001, er det blevet lettere for virksomhederne at rekruttere folk med erfaring, hvilket igen er til ugunst for de nyuddannede. Der er tradition for, at der generelt er tilbageholdenhed med at ansætte nye medarbejdere i sommerperioden. Men udmeldingerne fra virksomhedernes brancheforeninger har i august 2001 haft en ny vinkel. Såvel IT-brancheforeningens formand Michael Mathiesen (direktør for ventureselskabet 2M) som ITEKs formand Conni Simonsen (adm. direktør, Ericsson, Danmark), peger på, at nedgangen i antallet af nye stillinger er en konsekvens af manglen på IT-uddannede med en længerevarende uddannelse. Begge peger på, at folk med en længerevarende uddannelse genererer arbejde til personer med en kort videregående uddannelse som f.eks. datamatikerne, hvortil kommer teknikere og sekretærer.
Skudsikker opgørelsesmetode
Tallene er opgjort pr. 15. august 2001, og omfatter den del af de nyuddannede datamatikere, der har meldt sig ind i PROSA efter endt uddannelse. Tallene omfatter de nyuddannede medlemmer, der har fået dagpenge ved sidste dagpengeudbetaling. PROSA er desværre ikke ene om at organisere de nyuddannede, hvorfor det er vigtigt nok engang at bemærke, at tallene udelukkende omfatter personer, der er medlemmer af PROSA. Tallene er opgjort ud fra de helt objektive kriterier, der anvendes ved indberetning til Arbejdsdirektoratet. Tallene er officielle og kan sammenlignes direkte med øvrige organisationers tal, da der ikke er forskel i opgørelsesmetoden.
Arbejdsløshed