Danmark skal afvise forslaget til CSA-forordningen, som gør det muligt for myndighederne at overvåge alle EU-borgeres kommunikation. Der er ingen tvivl om, at formålet med forordningen (at forhindre seksuel udnyttelse af børn) er et værdigt formål, som vi alle uden undtagelse kan bakke op om. Men metoden, der vil blive påbudt tjenesteudbydere af alle typer digital kommunikation fra sms og telefonopringninger til forskellige chatformer, er hverken gennemtænkt eller gennemtestet. Til gengæld er den ødelæggende for almindelige borgeres retssikkerhed samt retten til privat kommunikation, tilliden til digitalisering og ønsket om, at Danmark skal nå et højere niveau af cybersikkerhed.
Læs nærmere om problemstillingen i brevet, som PROSA sammen med en lang række andre organisationer har sendt til justitsminister Peter Hummelgaard.
Overvågningen omfatter ikke kun sociale medier som Messenger, WhatsApp og Snapchat, men også indholdet af sms, e-mails og telefonsamtaler samt krav om at indføre bagdøre i end-to-end krypterede kommunikationstjenester.
Forslaget har ført til massiv kritik i Europa, selv EU's egen juridiske tjeneste fremhæver en alvorlig risiko for, at forslaget de facto medfører en permanent overvågning af indholdet af al privat elektronisk kommunikation i strid med EU’s Charter om Grundlæggende Rettigheder. Denne kritik og bekymring deler initiativtagerne til ministerbrevet.
Henvendelsen til justitsministeren er underskrevet af PROSA, Rådet for Digital Sikkerhed, Amnesty International, DataEthics, Dansk IT, IDA, Teleindustrien, It-Politisk Forening, Dansk Erhverv, IT-Branchen, Justitia, DI Digital, samt professorerne Jens Myrup Pedersen (AAU), Ivan Damgård (AU), Thomas Hildebrandt (DIKU), lektor Christian D. Jensen (DTU) og journalist og debattør Anders Kjærulff.
Debatinlægget blev bl.a. bragt i Berlingske som en kommentar.
Du kan læse kommentaren her (kræver abonnement)