- Repair-bevægelsen vil gøre det til normen at reparere i stedet for at købe nyt, og det er et konkret skridt i den grønne omstilling, vi som it-fagforening kan være med til at tage, siger Amanda Christiansen, forbundssekretær i PROSA.
Right To Repair blev stiftet i 2019, og målet at få EU til at indføre minimumsstandarder for design af it-udstyr og smartphones samt at sikre nem og billig adgang til reparation i hele produktets levetid. Desuden ønsker Right To Repair et nyt EU-mærke for elektroniske produkter, som skal give en score, alt efter hvor reparationsvenligt produktet er.
- Ved at støtte Right to Repair-bevægelsen kan vi forhåbentlig inspirere andre fagforeninger til at gøre det samme. I fællesskab kan vi skabe et politisk pres for it-produkter, der har længere holdbarhed end i dag og dermed spare på vores fælles ressourcer, siger Amanda Christiansen.
Hvad sker der nu?
- Nu skal vi have gang i work shops, hvor medlemmer kan lære at reparere forskellige it-produkter. Her vil vi udlevere et kit, så man har de grundlæggende værktøjer – der er for eksempel ofte ret små dele i it-produkter, der kræver særlige skruetrækkere. Vi planlægger work shops i både København og Jylland, og medlemmer vil kunne finde dem i kursuskalenderen, når de formentlig i oktober er klar til tilmelding, siger Amanda Christiansen.
NB: Opdateret 15. oktober med links til works shops:
Århus: https://www.prosa.dk/kurser/arrangementer/repair-cafe-i-aarhus
København: https://www.prosa.dk/kurser/arrangementer/repair-cafe-i-koebenhavn
Læs mere om Right to Repair her: https://repair.eu/about/