PROSA roser ny gymnasiereform

Michael HolmUddannelse
En ny aftale er landet på uddannelsesområdet, og det betyder, at unge fremover kan vælge en såkaldt EPX-uddannelse. Hos de IT-professionelles fagforening byder man den nye gymnasiereform velkommen, og PROSA glæder sig især over den nye uddannelses praktiske fokus.
Michael Holm
Michael Holm, fotograf: Jakob Boserup

Når kalenderen skriver 2030, vil unge kunne vælge en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, der kommer til at hedde EPX.

Det ligger fast, efter regeringen tirsdag aften indgik en aftale med SF og DF om en ny gymnasiereform.

EPX’en vil have et mere praktisk fokus end den almene gymnasieuddannelse (STX), og den vil særligt være rettet mod de unge, som gerne efterfølgende vil vælge en erhvervs- eller professionsuddannelse.

De unge kan vælge mellem en toårig eller treårig EPX, og tanken bag den nye uddannelse er også, at man vil sikre et bedre ungdomsmiljø for alle – uanset om man er mest boglig eller praktisk orienteret.

”Vi er overordnet positive omkring den nye gymnasiereform. Det er rigtig godt, at flere unge får mulighed for en gymnasial uddannelse med et praktisk fokus,” siger Michael Holm, der er forbundssekretær i PROSA.

Derudover er vi glade for, at flere unge får mulighed for at udskyde deres studievalg og være en del af et ungemiljø, tilføjer han.

Fremtiden er usikker for HTX

Den nye politiske aftale betyder blandt andet også, at 10. klasse og HF bliver afskaffet, og at elever i grundskolen skal have et karaktergennemsnit på 6 for at komme ind på STX eller HHX. Karakterkravet for at starte på EPX vil være et snit på 2.

Regeringen har også lagt op til, at det tekniske gymnasie (HTX) skal nedlægges og i stedet integreres i STX. Den nye aftale har dog endnu ikke fastlagt fremtiden for HTX.

Planen er nu, at et ekspertudvalg skal se på, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at HTX bliver en del af den almene gymnasieuddannelse.

”PROSA vil være meget opmærksom på, hvordan HTX-fagene i så fald bliver inkorporeret i STX. HTX er nemlig en vigtig indgangsvinkel til en lang række IT-uddannelser,” påpeger Michael Holm.