Regering er sakket langt bagud på it og digitalisering

Folketinget

PROSAs formand, Niels Bertelsen, giver regeringen kommentarer med på vejen, inden Mette Frederiksen om en uge skal åbne for et nyt Folketingsår.

Den 1. oktober åbner statsminister Mette Frederiksen for et nyt Folketingsår.

Statsministerens åbningstale ridser typisk de indsatser op, som vil præge lovgivningen og regeringens indsatser til Folketingsårets slutning i juni.

I den forbindelse kunne jeg godt tænke mig, at regeringen sadler væsentligt om, når det handler om at løfte arbejdet inden for digitaliserings og tech.

For der er mange advarselslamper som lyser – og der er ikke tegn på, at der er prioriterede løsninger forude.

Og det endda til trods for, at it i stigende grad er fundament og infrastruktur under og i vores samfund.

At det er et konkurrenceparameter, hvor vi sakker bagud i forhold til førergruppen af lande.

Hvor vi har ladet os lulle lidt i søvn af en god start, som digitaliseret stormagt.

 

Men lad os starte på plussiden

For ros skal regeringen også have, og seneste opgradering er digitaliseringsministeriet er absolut afgørende og vigtig.

Vi skal have et stærkt ministerium som samler trådende og sidder for bordenden, når der skal udvikles digitale løsninger i det offentlige Danmark.

Vi skal gøre op med kludetæppemodellen, og den lange række af systemer, som enten aldrig er blevet til noget eller udrullet i en form, som er delvist forældet og underfinansieret, når den endelig er klar.

Med et stærkere ministerium, kommer der en tiltrængt samling og forhåbentlig en rød tråd i digitaliseringen af det danske samfund.

Man kan så samtidig ønske, at der kommer en evne til at lytte til eksperter, og ikke bare sælgere og ”guruer”, når systemer skal udrulles.

Altså lytte til it-eksperter, som har forståelsen for, hvad det vil sige at bygge et system, vedligeholde det, sammensætte og udvikle.

At lytte til eksperterne vil også betyde, at der sandsynligvis vil komme en helt anden forståelse af, hvor vigtig brugen af open source er. Altså af, at vi udvikler på en åben og kendt kildekode, fremfor store firmaers closed source.

Vi har nemlig givet magten fra os, og er blevet afhængige af store firmaer i alt for lang tid.

Vi har samtidig skadet et udviklermiljø blandt it-folk herhjemme, fordi vi så gladelig outsourcer løsninger.

Løsninger vi ikke selv kan vedligeholde, og hvor vi ikke aner, hvad der gemmer sig af bagdøre inde i koden, og hvor vi må stole på udbyderen, uden at kunne efterprøve, om det passer.

Hvem sagde Chromebook-sag og Google (Alphabet)?

Med en open source-løsning, havde vi kendt kildekoden, kunne skifte udbyder, fordi vi selv kunne arbejde og udvikle på systemet, og det vil være mindst lige så sikkert.

Det ville endda være billigere og blive løbende forbedret.

Sådan er det ikke i dag, hvor vi skal bede en udbyder om ændringer, og betale dem hver gang, og hvor de alene kan fastsætte prisen, for vi kan ikke skifte dem ud, uden at skifte hele systemet ud.

Der er en årsag til, at et land som Schweiz i år har gennemført lovgivning, der fastslår at offentlige systemer kun må baseres på open source. Det er billigere, sikrere, bedre og transparant.

Jeg kunne godt tænke mig at regering og Folketing tog den del til sig.

Selv om den nye minister ikke har den store erfaring med it og teknologi, er det mit håb, at Caroline Stage, at hun vil indfri behovet for, at der kommer styr på digitaliseringen i Danmark. Jeg vil gerne bakke op om det, Især hvis hun husker at strække hånden frem og lytte til eksperterne.

Vi har brug for brugbare løsninger og systemer, som er for borgerne ikke imod dem. Og vi har brug for fornuft.

Det leder mig frem til det næste store ønske, og den måske største skuffelse. Nemlig manglen på lyst/initiativ fra regeringen til at gøre teknologiforståelse til den del af børns udvikling og undervisning, som det burde have. Altså som obligatorisk fag på linje med dansk og matematik.

 

Det er helt hen i vejret, at det først bliver valgfag fra 7. klasse
Vi skader vores børn og unges muligheder for at begå sig fremover. Vi sakker bagud i forhold til nabolande – ja faktisk er vi ret ene om, sammen med Albanien, ikke at have prioriteret it og teknologiforståelse højere.

Vi skader også de piger, som reelt har lige så stor og samme naturlige interesse for it som drengene, men hvor mange mister/taber/drejes væk fra interessen i løbet af teenage-årene.  Det er der såvel kulturelle, som fordomsprægede årsager til – men også en skole, som slet ikke prioriterer teknologiforståelse nok. Som ikke italesætter og kvalificerer den. Vi har skadet ligestilling, og også skadet pigers mulighed for karriereveje, hvor der brug for dem.

Teknologiforståelse er også teknologibegejstring. Men en begejstring som er kvalificeret og ikke bare lalleglad, naiv og styret af big tech.

Det er en ungdom som kan forstå og begå sig.

Som kan bruge teknologien til sin fordel og på en sund måde.

 

Vi er allerede sent ude, så lad os komme i gang nu
Sådan som vi i PROSA ønsker det, sammen med it-branchen, skolelærere og skoleledere og en lang række andre…. men åbenbart ikke politikerne.

Næste skuffelse er indsatsen for at skabe flest mulig uddannelsespladser til it-faget. Der ser vi desværre også en nedskæring eller en stagnering. Der er slet ikke investeret i de uddannelser, som skal levere de savnede it-folk og it-professionelle allerede i dag.

Vi kommer til at mangle tusinder med it-kompetencer i de kommende år. Og vi undergraver således yderligere et stærke it-miljø i konkurrencen med andre lande. Nogle investeringer kommer mangedobbelt igen. Det her ville være en af dem.

Der er flere store mangler. Herunder de afsatte ti millioner kroner i 2025 til en digital task force for kunstig intelligens i det offentlige. Det er et næsten morsomt lavt beløb. Noget så vigtigt, så afgørende, så revolutionerende for måden vi kommer til at tilbyde service og velfærd på fremover – og så 10 millioner kroner!

Det efterlader indtrykket af en regering, der gerne taler med store ord, og vil de store ting, men ikke har hverken handling, ressourcer eller investeringer bag. Som er medvirkende til at vi fortsætter derouten fra en førerplacering, og nu mod dårligt at kunne følge med alle vores naboer.


Der skal ske noget. Og det skal ske nu. Ellers fortsætter vi med at sakke bagud
Der er naturligvis også gode initiativer, men de drukner lidt i, alt det vigtige, som skal støbes ind i fundamentet, men ikke bliver det.

Armlægningen med big tech fra EU, og regeringens fokus på sociale mediers skadevirkning er tiltrængt.

Men hvad med miljøet, og de datacentre som forbruger skræmmende mængder af energi og ferskvand efter alle har kastet sig over kunstig intelligens.

Det kommer med en stor pris, for en verden, som allerede er på kanten af klimakatastrofer, hvis vi skal tro forskerne og vores egne øjne.

Den debat savnes også.
 

Der savnes meget. Lad os håbe at en del af emnerne alligevel kommer til at præge Folketingsåret. Og allerhelst indførsel af teknologiforståelse som obligatorisk fag fra en tidlig alder.

 

Læs også:
> Borgenes privatliv skal ikke sikres af tech giganter