A-kassen

Reglerne om supplerende dagpenge

? Jeg arbejder på fuldtid hos en arbejdsgiver i Danmark. Jeg er arbejdsløshedsforsikret i Danmark og har været det i 3 år. Min arbejdsgiver har varslet, at jeg skal gå ned i tid med en fast ugentlig arbejdstid på 25 timer. Jeg er lige flyttet til Sverige. Hvordan er reglerne med hensyn til supplerende dagpenge?

Yalsin, 24 år.

! Godt, at du kontakter os. Du har nemlig mulighed for at få supplerende dagpenge i Danmark, hvis du er grænsearbejder, din arbejdsgiver vil underskrive en frigørelsesattest, og du samtidig ønsker at stå til rådighed for det danske arbejdsmarked.

Du er grænsearbejder, hvis du arbejder i Danmark, men bor i Sverige, og hvis du vender tilbage til din bopæl i Sverige mindst en gang om ugen. Du skal som grænsearbejder være arbejdsløshedsforsikret i det EØS-land, du arbejder i. Det betyder, at du i så fald fortsat skal være arbejdsløshedsforsikret i Danmark.

Din arbejdsgiver skal udfylde og underskrive en frigørelsesattest. Vi skal have din frigørelsesattest inden fem uger efter, du er ansat. Med en frigørelsesattest kan du opsige dit arbejde uden varsel, hvis du finder arbejde på flere timer, end din arbejdsgiver kan tilbyde dig.
Frigørelsesattesten hedder AR230, og fås på vores eller Arbejdsdirektoratets hjemmeside.

Hvis du bliver helt arbejdsløs
Hvis du som grænsearbejder bliver helt arbejdsløs, det vil sige, at dit ansættelsesforhold ophører, skal du have udbetalt dagpenge i det land, du bor i, efter de regler, der gælder dér. Tag derfor kontakt til din arbejdsløshedskasse i Sverige nu, og hør hvordan du forholder dig, hvis du bliver helt arbejdsløs.

Reglerne om supplerende dagpenge
Du kan læse mere i pjecen Regler om supplerende dagpenge, som fås på www.prosa.dk > vælg fanen Services, A-kasse, Pjecer fra a-kassen, Regler om supplerende dagpenge. På hjemmesiden kan du også se, hvad du skal sende til os, når du søger om supplerende dagpenge.

Du kan læse mere om reglerne på Arbejdsdirektoratets hjemmeside www.adir.dk og www.prosa.dk > vælg fanen Services, A-kasse. Hvis du er i tvivl om noget, så spørg altid a-kassen. Misforståelser kan få store konsekvenser for dit medlemskab og dine dagpenge.






EØS-landene:
EØS-landene er EU-landene (Belgien, Bulgarien, Cypern (kun det græsk-cypriotiske område), Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Nederlandene, Irland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig), Island, Liechtenstein og Norge. Herudover er statsborgere fra Schweiz stillet på samme måde, som statsborgere fra EØS-landene.









Nye regler for supplerende dagpenge
Regeringen har netop indgået en aftale, der indebærer, at ledige kun kan modtage supplerede dagpenge i 30 uger inden for 104 uger. Vi har endnu ikke et endeligt ikrafttrædelsestidspunkt, men forventer, at loven vedtaget medio maj 2008.

Det er en ændring af reglen, der tidligere gav mulighed for at få supplerende dagpenge i 52 uger inden for 70 uger.

Der kommer en overgangsregel for de medlemmer, som allerede er på supplerende dagpenge i dag. Hvis du allerede er på supplerende dagpenge og har brugt et antal uger af dine rettigheder, vil dette forbrug blive fratrukket i de 30 uger, som du vil få ret til, når loven træder i kraft.
Fremover omfattes løse vikarer også af tidsbegrænsningen. Det sker allerede fra 14. april 2008, på trods af at loven først forventes at blive vedtaget midt i maj 2008.

Det betyder, at alle løse vikarer højst kan få supplerende dagpenge i 30 uger inden for 104 uger fra 14. april 2008.

Vi skriver ud til alle jer, der er berørt af ændringen.

Inden for it-faget har vi heldigvis ikke mange medlemmer, der er på supplerende dagpenge, men vi har stor sympati med de brancher, hvor ordningen er meget udbredt. Ændringerne i supplerende dagpenge vil få direkte betydning på områder som f.eks: rengøring, butik, pleje- og ældresektoren, undervisningssektoren samt restaurationsområdet.